szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alig kétmillió patkány élhet New Yorkban a Columbia Egyetem kutatójának becslése szerint. Jonathan Auerbach doktorandusz szerint téves az a legalább százéves városi mondás, amely úgy tartja, hogy New York városának legalább annyi patkánya van, mint amennyi lakója, vagyis körülbelül nyolcmillió.

A patkányok számának felbecsülése rendkívül nehéz, annak ellenére, hogy a rágcsálók jelenléte egyáltalán nem láthatatlan: a legtöbb New York-i találkozott már velük az utcai szemetesek környékén vagy az aluljárókban.

Auerbach szerint fontos pontosan felbecsülni a patkányok számát, hiszen a rágcsálók betegségeket terjesztenek, elektromos vezetékek elrágásával tüzeket okoznak, és alkalmanként meg is harapják az embereket.

A kutató saját módszert dolgozott ki a patkányok számának megbecsülésére: az interneten közzétett, patkányok észleléséről szóló lakossági bejelentéseket elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a városban 40 500 épület lehet fertőzött patkányokkal, ami kevesebb mint New York épületeinek öt százaléka. Egy átlagos patkánykolónia 50 példányból áll, így az egész városban körülbelül 2 millió patkány lakhat a kutató szerint.

A kutatásával Auerbach megnyerte a brit Királyi Statisztikai Társaság versenyét.

New York egészségügyi hivatala közleményében "érdekesnek" nevezte Auerbach eredményeit, azonban emlékeztetett arra is, hogy egyszerűen nem létezik megbízható módszer a nagyvárosok patkányállományának becslésére, és még ha lenne is, az sem járna semmilyen kifejezett előnnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!