szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törvényesítenék az azonos neműek élettársi kapcsolatát Szerbiában a polgári törvénykönyv tervezete szerint – írta pénteki számában a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Az újságcikk címében egyenesen az azonos neműek "házasságának" lehetőségéről beszélnek. A ptk. családjogi részében szerepel majd az is, hogy az élettársi közösségben élőkre ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznának, mint a házasságban élőkre, az azonos neműek élettársi közösségét pedig egy másik pont szabályozná. Pontos részleteket nem közölt a lap, de kiemelte, hogy már az is forradalmi újdonságnak számít, hogy szó van benne az azonos neműek kapcsolatának törvényesítéséről.

A törvénykönyv javaslata 400 szakaszt tartalmaz. Ezek között helyet kapott az egyházi és a polgári házasság egyenjogúsága, a béranyaság intézményének, valamint az eutanáziának a törvényesítése, az emberi klónozás, valamint a születendő gyermek nemének kiválasztását célzó orvosi beavatkozások tiltása, illetve a gyerekek fizikai bántalmazásának tiltása.

Ha elfogadják a törvénykönyvet, az államnak és az önkormányzatoknak kötelességük lesz pénzügyi, szociális és adóügyi lépésekkel serkenteni a születésszám növelését, például a háromgyerekes anyák a legidősebb gyerek 18 éves koráig havonta úgynevezett "demográfiai támogatást" kapnak majd. Emellett létrehoznának egy olyan alapot, amelyből az állam kifizetné az elmaradt tartásdíjakat.

A család és a gyerekek védelmében a polgári törvénykönyv elfogadása után a ház- vagy lakástulajdonos szülő nem adhatja el vagy terhelheti meg ingatlanát a másik szülő írásos beleegyezése nélkül addig, amíg a velük élő legfiatalabb gyerek nagykorúvá nem válik.  

Amellett, hogy az egyházi és a polgári házasságot egyenlővé tennék, annak felbontását is szabályoznák. Lehetővé válna például a házasság semmissé tétele akkor, ha annak megkötésekor az egyik házasulandó fél nem tudott vagy félrevezető információkat kapott a másik fontos tulajdonságáról vagy személyiségéről. Ilyen indokként a hosszan tartó, súlyos vagy veszélyes betegséget, az impotenciát, a szexuális irányultságot, a nemi identitást, a nő másik férfitól való terhességét és a "tisztességtelen" foglalkozást említette a Vacernje Novosti.

Szerbiának jelenleg nincs külön polgári törvénykönyve, a vonatkozó ügyeket az egyes törvények szabályozzák. A mostani dokumentumjavaslatot nyolc évvel ezelőtt kezdték el írni, a munkának pedig november végéig be kell fejeződnie. A tervek szerint jövőre közvitát tartanának, majd a törvényhozás elé kerülne, végül 2016-tól alkalmazhatnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?