szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb provokáció, terrorcselekmények és újabb bevonulás - ez várható az ukrán vezetés szerint Orszoroszágtól, illetve az oroszbarát szakadároktól. Donyeckben sötétzöld, jelzés nélküli egyenruhás katonákat láttak menetoszlopban.

Kijev feltételezése szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nagyszabású provokációkra és terrorcselekményekre készülnek, amely ürügyül szolgál majd arra, hogy orosz úgynevezett "békefenntartó" csapatok hatoljanak be a Donyec-medencébe - jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője vasárnap.

A tisztségviselő indoklásul azt hozta fel, hogy az utóbbi napokban Donyeck és Luhanszk megyék több részén figyeltek meg erőösszevonásokat. Liszenko szavai szerint az EBESZ megfigyelői is jelezték katonák és haditechnikai eszközök koncentrációját. Például a Donyeck közelében lévő, szeparatisták ellenőrzése alatt álló Makijivka településnél észleltek egy több mint 40 teherautóból álló konvojt, amelynek egy része 122 milliméter kaliberű tarackágyúkat szállított. Ugyancsak az EBESZ megfigyelői jelezték vasárnap hajnalban, hogy Donyeckben sötétzöld, jelzés nélküli egyenruhás katonákat láttak menetoszlopban, valamint egy harckocsioszlopot négy T-72-essel és öt T-64-essel, szintén jelzések nélkül.  

©

Eduard Baszurin, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki szakadár "népköztársaság" fegyveres erőinek "parancsnok-helyettese" közben az orosz médiában közölte, hogy az övéik az EBESZ megfigyelői által Donyeck városában észlelt páncélozott harcjárművek. Baszurin azt állította, hogy szakadár erők egyszerűen csak a településen folyó harcok miatt a haditechnikai eszközöket taktikai okokból áthelyezik, illetve rotálják. 

 Közben a donyecki városvezetés közölte, hogy vasárnap nap közben is folytatódtak a heves tűzharcok a megyeszékhelyen. Több lakóház megsérült, és sérültek is vannak, akiknek pontos számát egyelőre a városi tanács nem tudta megmondani. Liszenko sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában három ukrán katona esett el és 13 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt