szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapvetően nyugodtan zajlott a spanyolországi Katalóniában az "alternatív" népszavazás, csupán szórványos rendbontásról számolt be késő délutánig a nem ügydöntő konzultációt figyelemmel kísérő sajtó.

A legkomolyabb incidens Geronában történt. Öt kapucnis, arcát sállal elfedő fiatalember berontott egy iskolába és törni-zúzni kezdtek az épületben kialakított szavazóhelyiségben. A vandálokat bilincsben vezették el rendőrök. Fennakadást okozott, hogy L'Hospitalet de Llobregatban az egyik, szavazóhelyiségek számára kijelölt iskola igazgatója reggel nem volt hajlandó kinyitni az épületet, mivel nem ért egyet a szavazással.

Öt katalán településen a polgármesterek ellenvéleménye miatt nem lehetett voksolást tartani. Az El País című napilap szerint így a 300 fős Pontons nevű faluban emiatt a kilenc kilométerrel távolabb lévő szomszéd településre kellett utaznia azoknak, akik szavazni akartak, de megszervezték, hogy mikrobusz szállítsa őket. A katalán kormányzat részvételi adatokat csupán kora délután közölt. Egy óráig 1,1 millióan adták le a szavazatukat a 5,4 millió választásra jogosult állampolgár közül.

Az autonóm közösség területén összesen 1317 helyszínen lehet szavazni ezen a napon. A beszámolók szerint sok helyütt több mint egy órát kellett várni a voksolóknak, csakúgy, mint a külföldi szavazóhelyiségeknél. Londonban például a katalán kormány kirendeltségének Fleet Street-i épülete előtt kígyózó sor alakult ki. Külföldön összesen 19 országban nyilvánítottak véleményt a függetlenségről a katalánok. 

A spanyol fővárosban délután a voksolás mintegy száz ellenzője gyűlt  össze a katalán kormány madridi székháza előtt. A demonstrálók egy hatalmas, körülbelül 50 méter hosszú, spanyol zászlót tartottak a magasba és elégettek egy, a függetlenséget szimbolizáló kék-fehér csillagos katalán zászlót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!