szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nőtt a legionárius betegek és a fertőzés halottainak száma Portugáliában.

Négyre emelkedett a portugáliai legionárius betegségben elhunytak száma, a fertőzötteké pedig velük együtt elérte a 160-at – közöltek a járvánnyal kapcsolatos friss adatokat a hatóságok. A fertőzés forrását továbbra sem ismerik. Az első megbetegedéseket péntek este jelezték a fővárostól, Lisszabontól mintegy 30 kilométerre lévő Vila Franca de Xirából.  

Az országos tiszti főorvos már az első – szombati – haláleset után aggasztónak nevezte a helyzetet. Három beteg vasárnap halt bele a kórba. 

A legionárius betegség a legionella baktériumfajhoz tartozó és a levegőben található kórokozók útján terjed. A baktérium csak abban az esetben veszélyes, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegzi az ember, például légkondicionáló berendezés révén. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, az influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak. 

A hatóságok igyekeztek megnyugtatni a városka lakóit, és hangsúlyozták, hogy a fertőzött víz lenyelve nem okoz betegséget, ennek ellenére az emberek megrohamozták a boltokat palackozott vízért. Az egészségügyi szakemberek viszont a zuhany és többek közt a jacuzzi használatának mellőzésére kérték a lakosokat, míg ki nem derítik, honnan ered a fertőzés. A betegség lappangási ideje két hét, így további esetekre lehet számítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon