szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Röviden, állítólag néhány percen át beszélt egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján.

A két feszült viszonyban lévő hatalom első embere nem tárgyalt, csupán üdvözölték egymást, néhány szót váltottak. Mindössze egy rövid érintkezés volt "az események mezején" – közölte határozottan Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov. A beszámolók szerint mindez a 2008-as nyári olimpiai játékok egyik világhíressé vált helyszínén, a Vízkockában történt, amikor a 21 tagország vezetői a közös fényképezkedéshez készülődtek. A Tanjug szerb hírügynökség azt írta, orosz hírforrások szerint Obama lépett oda az orosz elnökhöz, és a két államfő kevesebb mint öt percig beszélt egymással.

Peszkov utóbb azt mondta: a következő napok még lehetőséget adnak arra, hogy a két politikus bővebb eszmecserét folytasson. Az orosz TASZSZ hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett amerikai forrás szintén megerősítette az alkalmi üdvözlés tényét, és azt is, hogy nem tartja kizártnak, hogy a két államfő kedden egy tartalmasabb megbeszélésre is sort kerít.

Korábban mind Washingtonból, mind a Kremlből olyan hírek érkeztek, amelyek ugyan kizárták egy hivatalos Obama–Putyin-találkozó lehetőségét, de esélyt láttak egy informális megbeszélésre akár Pekingben, akár az ezt követő, november 15-16. között megrendezendő G20-as csúcstalálkozón, az ausztráliai Brisbane-ben.

Napokkal korábban szintén Pekingben tárgyalt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Lavrov fontosnak nevezte, hogy az ukrán kormány eleget tegyen vállalt feladatainak a béke megteremtésében, egyúttal a szembenálló felek közötti nehézfegyverektől mentes zóna létrehozását sürgette. Az amerikai külügyminiszter szerint Washington és Moszkva megegyezett arról, hogy információkat cserélnek az ukrán-orosz határon tapasztalható helyzetről, és jelezte, hogy amerikai részről tartós párbeszédre törekednek. A két külügyminiszter között az iráni nukleáris kérdés is szóba került.

Putyin és Obama egyaránt Hszi Csin-ping kínai elnök vendége, és a csúcsértekezlet mellett hivatalos látogatáson is tartózkodik a kínai fővárosban. Putyin, csakúgy mint más vezetők, kétoldalú megbeszéléseket is folytat a kedden záruló csúcs alkalmából. A kínai elnök már csaknem 70 percen át tárgyalt Abe Sindzó japán kormányfővel, és külön leült Michelle Bachelet chilei elnökkel. Ismert, hogy az ausztrál miniszterelnökkel, valamint Indonézia és Malajzia vezetőjével is találkozóra készül Vlagyimir Putyin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen

Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen