szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bassár el-Aszad szíriai elnök kész tanulmányozni az aleppói harcok befagyasztását segítő ENSZ-tervezetet – olvasható az államfői hivatal Facebook-oldalán hétfőn megjelent közleményben.

"Aszad elnököt Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja tájékoztatta az aleppói harcok befagyasztásáról szóló kezdeményezés főbb pontjairól" – olvasható a damaszkuszi találkozó után kiadott közleményben, amelyben ugyancsak jelezték, hogy az államfő megfontolásra érdemesnek nevezte a tervezetet.

A SANA hivatalos hírügynökség tájékoztatása szerint a tárgyaláson Mistura azt mondta, hogy Szíria biztonságának és stabilitásának megteremtése érdekében minden oldallal hajlandó együttműködni, Aszad pedig az ország második legnagyobb városának számító Aleppó fontosságát hangsúlyozta.

A különmegbízott október végén azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy hozzanak létre fegyverszüneti övezeteket Szíriában, így először helyi szinten kezdődhetne meg a békefolyamat, amelyet később ki lehetne terjeszteni az egész országra. Az olasz-svéd kettős állampolgárságú diplomata szerint az első hasonló, térségi fegyverszünetet Aleppóban léptethetnék életbe.

A közel-keleti ország egyik legfontosabb gazdasági központjának számító Aleppóban mindennaposak a harcok. A 2012 júliusa óta megosztott város nyugati részét a hadsereg, a keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló ellenzékiek ellenőrzik. Több ezer halott van már.

A szíriai polgárháború a 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, azóta több mint 200 ezren haltak már meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni