szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "független Koszovóról" beszélt Edi Rama albán miniszterelnök hétfői belgrádi sajtótájékoztatóján, amelyet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott. Vucic provokációnak nevezte albán kollégája megfogalmazását. Rama azt javasolta Szerbiának, hogy "fogadja el a realitásokat" Koszovóval kapcsolatban.

A sajtótájékoztató végén Vucic többször is jelezte: nem számított arra, hogy Rama Koszovóról fog beszélni, "nem ebben egyeztek meg". Hozzátetette: nem engedi meg az ilyen fajta provokációt Belgrádban.

"Szerbiát senki nem alázhatja meg" – fogalmazott a szerb miniszterelnök, aki újra emlékeztetett: a szerb kormánynak azt az álláspontja, hogy "Koszovó Szerbia része", és Albániának nincs köze ahhoz a területhez.

Rama ugyanakkor azt javasolta Szerbiának, hogy "fogadja el a realitásokat" Koszovóval kapcsolatban, azaz Szerbia egykori déli tartományának 2008-ban kikiáltott függetlenségét. Koszovó kérdése már lezárt ügy, Koszovó független – fogalmazott.

Edi Rama
©

A viharos sajtótájékoztató előtt főleg gazdasági témákról tárgyalt a két kormányfő. A közös sajtótájékoztatón elhangzott: a gazdasági reformokat nem lehet végigvinni komoly regionális politikai együttműködés nélkül. A szerb miniszterelnök akkor még "új kezdetnek" nevezte a két ország kapcsolatában albán kollégája látogatását.

Szó volt a Belgrád–Podgorica–Tirana-vasútvonal kiépítéséről is, amelyre közösen pályáznak az Európai Uniónál, mert úgy esetleg könnyebben kapják meg az ehhez szükséges támogatást – magyarázta Vucic. A szerb kormányfő a sajtótájékoztató végén úgy fogalmazott, hogy a provokáció ellenére is folytatja a tárgyalásokat Ramával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

Csődközelben a cége? Ha ezekre figyel, még változhat a helyzet!

Csődközelben a cége? Ha ezekre figyel, még változhat a helyzet!

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei