szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűzös és mérgező kén-hidrogénnel telítődött hétfőn több órára Moszkva levegője. Az orosz főváros központi részében és külvárosaiban is érezni lehetett a záptojásszaghoz hasonló bűzt, amelyet a hatóságok szerint egy olajfinomító szűrőjével kapcsolatos probléma okozott.

Az orosz média hétfőn a több moszkvai kerületet ellepő sűrű ködről adott közre fényképeket és videofelvételeket, sokan pedig internetes fórumokon panaszkodtak a kellemetlen szagra, fejfájásra, rossz közérzetre. A moszkvai egészségügyi szolgálatok közölték, hogy a megfigyelő állomások hétfőn kén-hidrogénből a megengedettnél hatszor magasabb értéket állapítottak meg Moszkva levegőjében.

A Moszkva24 hírtelevízió időben tájékoztatott a kén-hidrogén-koncentrációról, az országos sugárzású Rosszija24 állami hírtelevízió viszont csak késő este számolt be erről, és akkor már azt mondták, hogy Moszkva levegője megtisztult, nincs egészségügyi kockázat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője közölte: elromlott a Gazprom moszkvai olajfinomítójának szűrője, ezért volt bűzös a levegő. Állította, hogy "a kellemetlen szagú kén-hidrogén nem veszélyes" és azt javasolta, "azok, akik nem kedvelik, csukják be az ablakaikat, és ne hagyják el otthonaikat".

Ezzel szemben a Gazprom gázipari konszern olajipari érdekeltsége, a Gazprom Nyefty úgy nyilatkozott, hogy moszkvai olajfinomítója szabályszerűen működik, a meghibásodásról szóló információk nem fedik a valóságot.

A katasztrófavédelem a nyilatkozat ellenére kitart amellett, hogy a finomító szűrője okozza a bajt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon