szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc földalatti vasútvonal találkozik New York új, hétfőn üzembe helyezett gigantikus metrócsomópontján, amely a Világkereskedelmi Központot köti össze a város többi részével. A 1,4 milliárd dollárból, vagyis átszámítva 345 milliárd forintból épített Fulton Center a legújabb digitális technológiát és dizájnt ötvözi a százéves állomásokkal – mondta az építkezés főmérnöke, Michael Horodniceanu.

Az építmény fő része egy átrium, amelyet a város új fontos közterének szánnak.

Az utcaszinten található épület belső tereit természetes napfény világítja meg, amely az alulnézetből emberi szemre hasonlító acél-üveg felépítményen keresztül érkezik. A klimatizált, energiatakarékos épületkomplexumot avantgárd alkotások színesítik.

©

A Fulton Centert az új Világkereskedelmi Központ jelenleg még építés alatt álló előcsarnokával százméteres folyosó fogja összekötni, ahogyan a New Jerseybe induló vonatokkal is. A projekt része egy korai "felhőkarcoló", a 125 éves, kilencemeletes Corbin Building felújítása is, amelynek eredeti alapkövét a mozgólépcsők között tették közszemlére.

A hétfő hajnalban üzembe helyezett Fulton Center építése korántsem volt zökkenőmentes. Először a 2011-es szeptemberi terrortámadásban sérült meg öt metróállomás, majd 2012-ben a Sandy hurrikán miatt több alagutat is elárasztott a víz.

Az építési költségek 90 százalékát a szövetségi kormányzat állta, a maradék összegről New York állam gondoskodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában