szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vissza kell fizetniük az utazási költségtérítést a spanyol képviselőknek, ha pártjuk nem igazolja, hogy hivatalos úton voltak – jelentette be Jesús Posada, a spanyol parlament alsóházának elnöke kedden.

A képviselőknek tizenöt napjuk van arra, hogy megszerezzék és bemutassák egy-egy belföldi út hivatalos igazolását pártjuk parlamenti frakciójától. Kivétel ez alól a főváros és a lakóhely közötti, illetve az előre engedélyezett utazás.

A parlament negyedévente nyilvánosságra hozza, hogy a képviselők összesen mennyit utaztak és mindez mennyibe került, de nem bontják le személyre szólóan az adatokat.

Jesús Posada szerint a közpénzek elköltésének átláthatósága így is megvalósul, hozzátette, hogy a parlament felsőházában is bevezetik ezt a gyakorlatot.

A Spanyolországban kormányzó Néppárt és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító szocialista párt a napokban állapodott meg arról, hogy szigorítani kell a költségtérítést. A döntés előzménye, hogy november elején a Publico.es című internetes újság azt írta: José Antonio Monago, Extremadura tartomány elnöke másfél év alatt harminckétszer utazott a Kanári-szigetekre, és magánútjait közpénzből fizette. A politikus tagadta a lap állításait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!