szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A guantánamói börtönből elengedett két újabb fogoly érkezett Szlovákiába – közölte pénteken a szlovák belügyminisztérium szóvivője, Peter Lazarov.

"Olyan emberekről van szó, akiket soha nem gyanúsítottak meg, illetve nem emeltek ellenük vádat terrorcselekmény elkövetése miatt, így nem jelentenek semmilyen veszélyt Szlovákiára nézve" - közölte a szóvivő. A volt foglyok egyike tunéziai, a másik jemeni állampolgár. Csütörtökön érkeztek meg Szlovákiába.

"A két férfi hároméves rehabilitációs programban vesz részt, amely során integrálódnak a szlovák társadalomba. Valamennyi jogukat tiszteletben tartjuk. Biztonsági okokból a nevüket és tartózkodási helyüket nem hozzuk nyilvánosságra" – közölte a szóvivő.

Szlovákia 2009-ben üdvözölte Barack Obama amerikai elnöknek a kétes hírű börtön bezárására vonatkozó döntését. Az ország 2010-ben fogadta be az első három volt foglyot, további hármat pedig 2013-ban.

A Guantánamói-öbölben található bázison jelenleg 74 tisztázott fogoly vár áttelepítésre. További 36-ot vádemelés nélkül tartanak fogva. Huszonhárom rab vádemelésre vár, további 10 pedig katonai bíróság elé kerül, vagy már a kiszabott büntetését tölti.

Guantánamo Obama elnök által megígért bezárásának fő akadálya, hogy a kongresszus nem ért egyet a foglyoknak az Egyesült Államokba szállításával.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort