szerző:
MTI

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjai vasárnap szabadon engedték az általuk két héttel korában elrabolt kolumbiai tábornokot és két kísérőjét, akiket a helyi Vöröskereszt közvetítésével átadtak a fegyveres erőknek, s ezzel a lépéssel megnyílt az út a marxista gerillaszervezet és a kolumbiai kormány közötti tárgyalások folytatása előtt.

A lázadók november 16-án hurcolták magukkal Rubén Darío Alzate tábornokot, a kíséretében lévő Jorge Rodríguez tizedest és Gloria Urrego ügyvédet, akik éppen egy folyón evezve egy energiaprojektet akartak megtekinteni, és Quibdó városa közelében kikötöttek a parton. A gerillák honlapján megjelent közlemény szerint a civil ruhás tábornokot és két kísérőjét "ellenséges katonaként, harci övezetben" fogták el.

Alzate tábornokot az idén nevezték ki az újonnan létrehozott Titán akciócsoport parancsnokává. Ennek a 2500 fős alakulatnak a feladata a gerillák és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem a távoli, Quibdó környéki, folyóvizek szabdalta dzsungelekben.

Mivel kulcsfontosságú katonai személyiségről volt szó, ráadásul a FARC kormányellenes harcának fél évszázaddal ezelőtti kezdete óta először ejtettek foglyul tábornokot, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felfüggesztette a béketárgyalásokat a gerillaszervezettel. Pedig a két éve Havannában zajló tárgyalások napirendjén szereplő öt pont közül eddig háromban már sikerült részleges megállapodásra jutni, nevezetesen a földreform, a kábítószer-kereskedelem és a lázadóknak a politikai életben való részvétele kérdésében.

Néhány nappal ezelőtt a kormányellenes harcosok beleegyeztek abba, hogy szabadon engedjék foglyaikat, s ez a kolumbiai Vöröskereszt közvetítésével folytatott tárgyalások eredményeként vasárnap meg is történt. Az államelnök ezen a napon jelezte: a foglyok kiszabadulása után ismét kedvező légkör alakult ki a havannai tárgyalások folytatásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását

Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV