szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nelson Mandelára, a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer elleni küzdelem tavaly elhunyt élharcosára emlékeztek pénteken a Dél-afrikai Köztársaságban, a politikus halálának első évfordulóján.

A hivatalos megemlékezés megnyitóján Ron Martin, az afrikai ország őslakosainak egyik vezetője azt mondta: Mandelának köszönhető, hogy a Dél-afrikai Köztársaság húsz éve demokratikus ország. Ezután Martin ősei szokása szerint egy antilopszarvba gyógyfüveket szórt, majd elégette azokat. A Mandela hatalmas szobra előtt, Pretoriában megrendezett eseményen ezután keresztény, hindu, muzulmán és zsidó imákat olvastak fel.

Mandela, akit a dél-afrikai állam első fekete bőrű elnökévé választottak, miután 1994-ben véget ért az elnyomó apartheid-rendszer, 95 éves korában, 2013. december 5-én hunyt el. Tiszteletére pénteken és hétvégén több helyszínen tartanak megemlékezéseket az egész országban.

Emellett tömegek gyűltek össze a Dél-afrikai Köztársaság különböző pontjain, hogy három perc hét másodpercig folyamatosan kongassák a harangokat, megszólaltassák a szirénákat és a vuvuzelákat, majd további három perc néma csenddel emlékezzenek az elhunyt politikusra. Az összesen hat perc hét másodperc Mandela közhivatalban eltöltött hatvanhét évét jelképezte.

Az apartheid-ellenes küzdelem egy másik korábbi aktivistája, a Mandelával együtt raboskodó Ahmed Kathrada a ceremónián úgy fogalmazott, a kultikus ellenzéki személyiség "nemcsak politikai vezetőként, hanem a legidősebb testvérként is" hiányzik neki.

Graca Machel, a politikus 69 éves özvegye a johannesburgi megemlékezésen férjének az apartheid-ellenes küzdelemben részt vevő bajtársaira is emlékezett. Emellett azt mondta, hálás amiatt, hogy élete alkonyán az lehetett, akire Madiba (Mandela törzsi neve) bizton támaszkodhatott.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök, aki pénteken Pekingben tartózkodott egy gazdasági csúcstalálkozón, "szomorú napról" beszélt, és méltatta Mandelának a demokráciaépítés terén tett múlhatatlan érdemeit.

Desmond Tutu katolikus püspök, aki ugyancsak fontos szerepet játszott a faji megkülönböztetés elleni harcban, arra szólította fel az egybegyűlteket, hogy továbbra is az emberi jogokon alapuló társadalom felépítésén munkálkodjanak, ahogy ezt Mandela is óhajtotta.

A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy a politikusra való emlékezésen kívül többen a Dél-afrikai Köztársaságban tapasztalható lehangoló állapotokra emlékeztettek. Az Afrikai Nemzeti Kongresszus párt 1994-es hatalomra kerülésekor meglévő optimizmusból, amely oktatást, munkát és élhető körülményeket ígért a dél-afrikaiaknak, kevés valósult meg. A munkaképes korú lakosság negyede és közöttük a fiatalok hatvan százaléka munkanélküli, és a Zuma vezette kormányba vetett bizalom soha nem állt még olyan alacsony szinten, mint jelenleg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!