szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelte egy amerikai bíróság csütörtökön, hogy St. Louis térségében a rendőrség a jövőben előzetesen figyelmeztesse a tüntetőket, ha könnygázt kíván használni, továbbá adjon elég időt ahhoz, hogy a résztvevők távozhassanak a helyszínről.

A bíróság a nevezetes fergusoni eset után lezajlott tüntetésekkel kapcsolatosan beadott panaszok alapján foglalkozott a témával. A Missouri állambeli városban (St. Louis vonzáskörzetében) augusztus óta több ízben voltak tömegdemonstrációk és zavargások, miután fehér rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, majd a vádesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat az ügyben. A mostani felperesek azért emeltek panaszt rendőrségi tisztviselők ellen, mert a rendőrök a demonstrációkon több ízben figyelmeztetés nélkül vetettek be könnygázt, és megnehezítették a tömeg feloszlását, miközben gyermekek és idős emberek is voltak a tüntetők között.

A bírák elrendelték, hogy a jövőben a rendőrség minden esetben figyelmeztesse a tüntetőket az oszlatásra, és a figyelmeztetés után "ésszerű ideig" tegye lehetővé a távozni kívánóknak, hogy elhagyják a helyszínt.

A panaszosok egyes kéréseit nem teljesítette bíróság, így például nem mondta ki, hogy a rendőrség csak utolsó lehetőségként folyamodjon könnygázhasználathoz, amikor a közbiztonságot már "komoly fenyegetések" érik. A felperesek egyik ügyvédje így is győzelemnek minősítette az ítéletet, mert az szerinte követeléseik lényegi elemeit teljesítette.

A fergusoni eset után kezdődött tüntetések és zavargások más amerikai városokra is kiterjedtek. A lakosság elégedetlenségét a múlt héten fokozta, hogy a vádhatóságok egy hasonló New York-i ügyben is a vádemelés mellőzéséről döntöttek, az intézkedő fehér rendőr javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et