szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországban egyre gyakoribbak a homoszexuálisok ellen elkövetett erőszakos cselekmények - derült ki a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn közzétett jelentéséből, amelynek kapcsán a csoport felszólította az orosz hatóságokat, hagyjanak fel a homofób magatartás bátorításával.

A HRW szerint azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly június 30-án aláírta a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt, gyakoribbá vált a meleg, a leszbikus, a biszexuális és transznemű (LGBT) orosz közösség tagjainak zaklatása, az ellenük elkövetett támadások megszaporodtak.

Minden kétséget kizáróan homofóbia motiválja az erőszakcselekményeket, az orosz hatóságok azonban szándékosan nem vesznek tudomást a kegyetlenkedésekről, és nem nyújtanak védelmet az áldozatoknak - mondta Tanya Cooper, a jogvédő szervezet kutatója. 

"A propagandaellenes törvény nem a kiskorúak védelmét célozza, hanem a homoszexualitás kriminalizálását, s ezzel egyidejűleg az LGBT-közösség elhallgattatását" - jegyezte meg Cooper. A törvény bátorítja szerinte, hogy a melegeket másodrendű állampolgároknak tartsák, és így elfogadottá váljon az ellenük elkövetett erőszak.

A 78 áldozat beszámolóján alapuló HRW-jelentés felhívta a figyelmet a kárvallottak jogi védelmének hiányára. Az általuk benyújtott 44 panasz ügyében kétszer történt ítélethirdetést, de a vádlottak az elkövetett bűncselekményekhez képest aránytalanul enyhe büntetést kaptak.

Dmitrij Csijevszkij, az orosz LGBT-közösség egyik jogvédő aktivistája egyik szemére megvakult, miután ismeretlenek összeverték. A rendőrség nem volt hajlandó az eset kivizsgálására, és lezárta az ügyet.

Oroszországban 1993-ig bűncselekménynek tartották a homoszexualitást, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették. A melegellenes propagandát tiltó törvény értelmében június óta büntetik, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti. A jogszabályt életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is