szerző:
MTI

Kinevezte szerdán első női püspökét az anglikán egyház. Libby Lane püspöki rangra emelését pontosan egy hónappal az után jelentették be, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, az általános szinódus jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezéséről szóló reformcsomagot.

Libby Lane a Stockport püspöke címet veszi fel, amikor január 26-án a yorki székesegyházban formálisan is püspöki rangra emelik.

©

A brit kormány előterjesztése alapján II. Erzsébet királynő – az anglikán unió első számú világi vezetője – már jóváhagyását adta az első anglikán női püspök kinevezésére.

Libby Lane 1994 óta szolgálja az anglikán egyházat, csakúgy, mint férje, George Lane. Ők az első házaspár az anglikán egyház történetében, akiket együtt avattak lelkésszé.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán nyilatkozatban gratulált Libby Lane-nek püspöki kinevezéséhez. Cameron szerint ez történelmi horderejű lépés az anglikán egyházon belüli nagyobb egyenlőség megteremtése felé.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője "csodálatos döntésnek" nevezte Libby Lane kinevezését.

Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje" november 17-én hagyta jóvá véglegesen a női püspökök szolgálatát. A testület nem először voksolt ebben a kérdésben: két éve minimális többséggel még elvetette a nők püspöki rangra emelését célzó reformokat.

Női lelkészek 1994 óta szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus már hat éve, 2008 júliusában elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését.

Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az anglikán unión belül a tradicionalisták és a reformtábor között.

Rowan Williams, az anglikán egyház előző vallási főméltósága, aki 2012 végén távozott Canterbury érsekének tisztségéből tízévi szolgálat után, egyöntetű korabeli egyházi és sajtóvélemények szerint nem kis részben a női püspökök beiktatásának ügyében dúló belső egyházi vita miatt döntött a nyugállományba vonulás mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy a gond a legendás játékstúdiónál? Élő adásban ostorozta a Blizzardot egy volt alkalmazott

Nagy a gond a legendás játékstúdiónál? Élő adásban ostorozta a Blizzardot egy volt alkalmazott

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Több pénzt kapnak, de keményebben is fogják majd a kormánytisztviselőket

Több pénzt kapnak, de keményebben is fogják majd a kormánytisztviselőket

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt