szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A marokkói bevándorlókkal szembeni uszító megjegyzései miatt vádat emelt csütörtökön Geert Wilders képviselő ellen az ügyészség Hollandiában.

A hágai közlemény szerint a hatóságok diszkriminációval, gyűlöletkeltéssel és egy faji alapon megkülönböztetett csoport megsértésével vádolják az euroszkeptikus és bevándorlásellenes nézeteiről ismert Wilderst, aki a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a jelenleg legnépszerűbb holland pártot, a szélsőjobboldali Szabadságpártot vezeti.

A holland államügyészség közölte, hogy a politikusoknak meglehetősen tág mozgásterük van nézeteik kifejtésére, mivel ez a véleményszabadság része. Ugyanakkor ennek a szabadságnak a határait egyértelműen kijelöli a diszkrimináció tilalma.

A vádirat szerint a márciusi önkormányzati választások előtti kampányidőszakban a Szabadságpárt egyik hágai rendezvényén Wilders azt kérdezte követőitől: "Több vagy kevesebb marokkóit akartok látni a saját városotokban és Hollandiában?" Erre a tömeg "Kevesebbet!" kiáltásokkal válaszolt, majd a politikus megígérte nekik, hogy erről pártja "gondoskodni fog".

Ezután körülbelül 6400-an jelentették fel a holland pártvezért.

Wilders láthatóan nem bánta meg korábbi kijelentéseit, csütörtökön úgy nyilatkozott ugyanis, hogy ő csupán az igazat mondta, "amit millió honfitársam gondol". A vádiratra reagálva pedig közölte, hogy az államügyészeknek inkább a dzsihadistákat kellene célba venniük helyette.

Wilderst korábban már megvádolták a muszlimok diszkriminációja és idegengyűlölet miatt, az államügyészség 2007-ben azonban ejtette a vádakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát