szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70. évfordulójáról emlékeztek meg kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

A mai Lengyelország területén 1940-ben létesített náci táborban egymilliónál is több embert gyilkoltak meg. 1945. január 27-én szovjet csapatok szabadították fel a lágert.

Martin Schulz EP-elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy Auschwitz "a civilizáció legsúlyosabb összeomlása volt az emberi történelem során".

Az európai zsidók még ma is félnek biztonságuk miatt, "amit figyelmeztető jelnek kell látnunk, és ami ellen cselekednünk kell" – tette hozzá.

A múlt heti párizsi merényletekre, köztük egy zsidó élelmiszerbolt elleni támadásra utalva az EP elnöke hangsúlyozta: "gondoskodni kell arról, hogy a gyűlölet ne terjedhessen tovább".

Nyilatkozatot tett közzé a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja, amelyben a néppárti képviselők megemlékeztek az áldozatokról, családtagjaikról, a túlélőkről és azokról a honfitársainkról, akik "az elnyomás és kockázatok ellenére bátorságról tettek tanúbizonyságot zsidó, cigány és más üldözöttek menekítése révén".

"Az Auschwitzban elhunytak a ma élők és a jövő nemzedékek közös vesztesége. Az auschwitzi tábor az európai történelem kitörölhetetlen része, amely mindig emlékeztetni fog minket erkölcsi felelősségünkre egymás iránt, és hogy megbecsüljük azt a szabadságot és békét, amit ma élvezhetünk" – olvasható a nyilatkozatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása