szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy szakadár vezető kilenc évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében vádat emeltek szerdán Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök ellen.

Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezetőt 2006-ban ölték meg egy katonai műveletben a fölgázban gazdag délnyugati tartományban.

Szerdán egy kvettai, terroristaügyekkel foglalkozó bíróság "Akbar Bugti meggyilkolásával kapcsolatban vádat emelt Pervez Musarraf, valamint Aftab Ahmed Hán Serpao volt szövetségi belügyminiszter és Soaib Noserváni tartományi belügyminiszter ellen" - közölte a vádhatóság az AFP francia hírügynökséggel. A jelenleg a déli Karacsiban élő exelnök a másik két vádlottal ellentétben nem jelent meg a bíróság szerdai ülésén.

Az AFP arról nem szerzett értesülést, hogy konkrétan miért emeltek vádat Musarraf ellen.

A halálakor 79 éves Bugti egykori szenátor és beludzsisztáni kormányzó a törzsi területeken kitermelt földgázból származó jövedelmekkel kapcsolatos viták miatt fordult szembe a központi kormánnyal. A nacionalista lázadóvezér halála felkorbácsolta az indulatokat az egyetlen, atomfegyverrel rendelkező muzulmán országban.

Beludzsisztán tartomány több törzse - főként a bugti törzs - fegyveres harcot folytat a központi kormányzat ellen. Nagyobb önállóságot követelnek Iszlámábádtól és rendelkezési jogot a tartomány földgázkincse fölött. Állításuk szerint a központi államhatalom csak "fosztogatja" a tartomány természeti kincseit, s a helyi törzseket nem részesíti a kitermelés hasznából.

Az 1999-es államcsínyétől a 2008-as elveszített választásokat követő lemondásáig hatalmon lévő tábornok ellen 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat, arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett. Pervez Musarraf ellen több más büntetőper is folyik, az egyikben Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök halálával kapcsolatban gyanúsított.

Az egykori elnök korábban politikai bosszúpernek nevezte az ellene folyó eljárásokat, szerinte az igazságszolgáltatás, illetve Navaz Saríf kormányfő - akit 1999-ben Musarraf elmozdított a hatalomból - akar személyes bosszút állni rajta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

Emmi: Elrendelhető rendkívüli szünet, ha kevés diák jelenik meg az iskolában

Emmi: Elrendelhető rendkívüli szünet, ha kevés diák jelenik meg az iskolában

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon