szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a belgiumi Verviers-ben. Két ember életét vesztette, egy megsebesült, állítólag Szíriából hazatért dzsihádistákról van szó, akik terrortámadást terveztek. Brüsszelben és országszerte egy tucat terrorellenes művelet indult csütörtökön.

A kelet-belgiumi Verviers központjában terrorellenes akció zajlott csütörtökön. A rendőrség dzsihádista szervezkedőkön ütött rajta 18 óra előtt nem sokkal, a tűzharcot is magában foglaló akciónak két halottja és egy sebesültje van, rendőr nincs az áldozatok között. (Korábban három halottról is szóltak hírek, tévesen.) A lapok szerint a dzsihádista férfiak "új Párizsként" emlegetett támadásra készültek.

Verviers, Belgium
©

Videó is készült a helyszínen, nem sok látszik rajta a sötétben, csak egy ház kontúrja, néha egy-egy végtag, és egy lakástűz lángja, közben lövések hangja hallatszik:

Este nyolckor a belga hatóságok sajtótájékoztatón számoltak be a történtekről. A szövetségi ügyészség szóvivője, Eric Van Der Sypt azt közölte, hogy Belgium-szerte egy tucat antiterrorista műveletet indítottak, amelyek a Szíriából visszatért személyeket céloztak, akik információik szerint rajtaütést terveztek Belgiumban. Verviersben az ellenőrzés alá vont személyek automata fegyverekből tüzet nyitottak a rendőrökre, a tűzharcban két dzsihádista meghalt, egy megsérült, őt letartóztatták. A terrorellenes riadókészültséget hármas fokúra emelték a négyfokozatú skálán. Pénteken délelőtt 11 órakor tartanak újabb sajtótájékoztatót a történtekről.

A térképen olyan helyszínek láthatók, ahol a belga terrorellenes hatóságok akcióztak (felhetetően nem az összes, mivel az ügyészségi szóvivő egy tucat akciót említett):

Egy verviers-i szemtanú a Le Soirnak nyilatkozott. "Este 6 óra körül a bíróság előtt hajtottam el épp, amikor két lövést hallottam, és megálltam. Egyedül voltam az utcán és láttam két 25-30 év körüli, észak-afrikai származású férfit, akik fekete ruhát viseltek és fekete táskákat vittek magukkal." A tanú szerint a két férfi zavarodottnak tűnt. "Amikor tovább akartam hajtani az autóval, feltűnt, hogy a rendőrség mindenfelé kordonokat állított fel."

A terrorellenes akció helyszíne a város központjának közelében volt, nem messze a pályaudvartól, egy pékségnél. A lapok késő este arról számoltak be, hogy a helyszínt sátrakkal védik, míg helyszínelnek, és a helyszínen - egy lakásban - négy kalasnyikovot, valamint bombagyártáshoz alkalmas összetevőket találtak.

A környékbeli utcákat lezárták. A flamand televízió élő közvetítésében látszott, hogy az utcák tele vannak rendőrségi járművekkel és maszkos egyenruhásokkal. A lakókat nem költöztették ki, de mindenkit arra kértek, hogy maradjanak bent, senki se menjen az utcára.Az utcákat lezárták a forgalom elől. A helyszínen mentőautót látnak. Többen a Twitteren arról számoltak be, hogy lövéseket és három-négy robbanást hallottak a helyszínről. Nem sokkal nyolc óra előtt leállt Verviers-ben a TEC mobilszolgáltató szolgáltatása, ennek okáról nem írtak a lapok.

Verviers város mecsetjének imámja , Chafiq Oussar közben elmondta, hogy a Szíriába igyekvő dzsihádisták egészen kis hányadát teszik ki a helyi muszlimoknak, és ezek a fiatalok nem is járnak mecsetbe. A város polgármestere, Marc Elsen azt mondta, nem tudott az akcióról, de hát ez szerinte is érthető.

©

A belga lapok a verviers-i rajtaütést követően írtak arról, hogy Brüsszelben közben nagyszabású antiterrorista razziasorozatba kezdett a rendőrség, amelynek célpontjai a Szíriából Belgiumba visszatért dzsihádista csoportok. Úgy tudni, Schaerbeek és Zaventem városrészekben is rendőrségi műveletek indultak, utóbbi helyszínen sajtóhírek szerint két embert őrizetbe vettek.

Időközben Anderlechtből is jeleztek rendőrségi akciót, a Le Soir szerint azonban ez nem rajtaütés, csak próbálnak felkutatni valakit.

Olyan híresztelések is voltak, hogy bombafenyegetést kapott a szövetségi rendőrség központja, és a brüsszeli autószalon is, de ezek csak rémhírek voltak.

A helyi RTL szerint Brüsszel Molenbeek városrészében keresi a rendőrség azt a fegyveres férfit, akit állítólag három lány látott az egyik metrómegállóban 16 óra körül, a férfi három szemtanúk szerint azt kiáltozta, hogy "Allahu Akbar". A Le Soir szerint a férfi afrikai volt és franciául meg arabul kiabált vallási jelszavakat. A metróforgalmat is leállították. Estére a rendőrségnek sikerült beazonosítania és elfognia a férfit.

A fővárostól délre található Charleroi-ban őrizetbe vettek egy embert, aki azt állítja, hogy autót tervezett vásárolni annak az Amedy Coulibalynak a feleségétől, aki egy párizsi kóser élelmiszerboltban a múlt héten vérengzést követett el, és akit a rendőrök agyonlőttek. A hatóságok illegális fegyverügylet nyomára bukkantak az őrizetbe vett személlyel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó