szerző:
hvg.hu

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a belgiumi Verviers-ben. Két ember életét vesztette, egy megsebesült, állítólag Szíriából hazatért dzsihádistákról van szó, akik terrortámadást terveztek. Brüsszelben és országszerte egy tucat terrorellenes művelet indult csütörtökön.

A kelet-belgiumi Verviers központjában terrorellenes akció zajlott csütörtökön. A rendőrség dzsihádista szervezkedőkön ütött rajta 18 óra előtt nem sokkal, a tűzharcot is magában foglaló akciónak két halottja és egy sebesültje van, rendőr nincs az áldozatok között. (Korábban három halottról is szóltak hírek, tévesen.) A lapok szerint a dzsihádista férfiak "új Párizsként" emlegetett támadásra készültek.

Verviers, Belgium
©

Videó is készült a helyszínen, nem sok látszik rajta a sötétben, csak egy ház kontúrja, néha egy-egy végtag, és egy lakástűz lángja, közben lövések hangja hallatszik:

Este nyolckor a belga hatóságok sajtótájékoztatón számoltak be a történtekről. A szövetségi ügyészség szóvivője, Eric Van Der Sypt azt közölte, hogy Belgium-szerte egy tucat antiterrorista műveletet indítottak, amelyek a Szíriából visszatért személyeket céloztak, akik információik szerint rajtaütést terveztek Belgiumban. Verviersben az ellenőrzés alá vont személyek automata fegyverekből tüzet nyitottak a rendőrökre, a tűzharcban két dzsihádista meghalt, egy megsérült, őt letartóztatták. A terrorellenes riadókészültséget hármas fokúra emelték a négyfokozatú skálán. Pénteken délelőtt 11 órakor tartanak újabb sajtótájékoztatót a történtekről.

A térképen olyan helyszínek láthatók, ahol a belga terrorellenes hatóságok akcióztak (felhetetően nem az összes, mivel az ügyészségi szóvivő egy tucat akciót említett):

Egy verviers-i szemtanú a Le Soirnak nyilatkozott. "Este 6 óra körül a bíróság előtt hajtottam el épp, amikor két lövést hallottam, és megálltam. Egyedül voltam az utcán és láttam két 25-30 év körüli, észak-afrikai származású férfit, akik fekete ruhát viseltek és fekete táskákat vittek magukkal." A tanú szerint a két férfi zavarodottnak tűnt. "Amikor tovább akartam hajtani az autóval, feltűnt, hogy a rendőrség mindenfelé kordonokat állított fel."

A terrorellenes akció helyszíne a város központjának közelében volt, nem messze a pályaudvartól, egy pékségnél. A lapok késő este arról számoltak be, hogy a helyszínt sátrakkal védik, míg helyszínelnek, és a helyszínen - egy lakásban - négy kalasnyikovot, valamint bombagyártáshoz alkalmas összetevőket találtak.

A környékbeli utcákat lezárták. A flamand televízió élő közvetítésében látszott, hogy az utcák tele vannak rendőrségi járművekkel és maszkos egyenruhásokkal. A lakókat nem költöztették ki, de mindenkit arra kértek, hogy maradjanak bent, senki se menjen az utcára.Az utcákat lezárták a forgalom elől. A helyszínen mentőautót látnak. Többen a Twitteren arról számoltak be, hogy lövéseket és három-négy robbanást hallottak a helyszínről. Nem sokkal nyolc óra előtt leállt Verviers-ben a TEC mobilszolgáltató szolgáltatása, ennek okáról nem írtak a lapok.

Verviers város mecsetjének imámja , Chafiq Oussar közben elmondta, hogy a Szíriába igyekvő dzsihádisták egészen kis hányadát teszik ki a helyi muszlimoknak, és ezek a fiatalok nem is járnak mecsetbe. A város polgármestere, Marc Elsen azt mondta, nem tudott az akcióról, de hát ez szerinte is érthető.

©

A belga lapok a verviers-i rajtaütést követően írtak arról, hogy Brüsszelben közben nagyszabású antiterrorista razziasorozatba kezdett a rendőrség, amelynek célpontjai a Szíriából Belgiumba visszatért dzsihádista csoportok. Úgy tudni, Schaerbeek és Zaventem városrészekben is rendőrségi műveletek indultak, utóbbi helyszínen sajtóhírek szerint két embert őrizetbe vettek.

Időközben Anderlechtből is jeleztek rendőrségi akciót, a Le Soir szerint azonban ez nem rajtaütés, csak próbálnak felkutatni valakit.

Olyan híresztelések is voltak, hogy bombafenyegetést kapott a szövetségi rendőrség központja, és a brüsszeli autószalon is, de ezek csak rémhírek voltak.

A helyi RTL szerint Brüsszel Molenbeek városrészében keresi a rendőrség azt a fegyveres férfit, akit állítólag három lány látott az egyik metrómegállóban 16 óra körül, a férfi három szemtanúk szerint azt kiáltozta, hogy "Allahu Akbar". A Le Soir szerint a férfi afrikai volt és franciául meg arabul kiabált vallási jelszavakat. A metróforgalmat is leállították. Estére a rendőrségnek sikerült beazonosítania és elfognia a férfit.

A fővárostól délre található Charleroi-ban őrizetbe vettek egy embert, aki azt állítja, hogy autót tervezett vásárolni annak az Amedy Coulibalynak a feleségétől, aki egy párizsi kóser élelmiszerboltban a múlt héten vérengzést követett el, és akit a rendőrök agyonlőttek. A hatóságok illegális fegyverügylet nyomára bukkantak az őrizetbe vett személlyel kapcsolatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést

Az MSZP elnöke örömlányokhoz hasonlította a DK-ba átlépő polgármestereket

Az MSZP elnöke örömlányokhoz hasonlította a DK-ba átlépő polgármestereket

A magyarok közel fele nem hisz a választások tisztaságában

A magyarok közel fele nem hisz a választások tisztaságában

 Hamburgerillatú gyertyákkal támad a McDonalds

Hamburgerillatú gyertyákkal támad a McDonalds

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel