szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi közlésekkel szemben mégis kapcsolat lehet az athéni letartóztatás és a felszámolt belgiumi terrorsejt között. Az őrizetbe vettek egyike a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud lehet, aki állítólag a kelet-belgiumi Verviers-ben felszámolt csoport szellemi irányítója volt.

Korábbi közlését módosítva a belga ügyészség azt közölte vasárnap, hogy mégis közvetlen kapcsolat lehet az előző nap Athénban őrizetbe vett terroristagyanús emberek egyike és a Belgiumban néhány nappal ezelőtt feloszlatott dzsihadista terroristasejt között. 

A Belga hírügynökség jelentése szerint az ügyészség szóvivője tudatta, hogy minden ismérv alapos megvizsgálása után jutottak erre a megállapításra, és kérvényezték az egyik gyanúsított kiadatását. A görög rendőrség – amely korábban eljuttatta a belga hatóságoknak az őrizetbe vettek DNS-mintáját és ujjlenyomatát – megerősítette, hogy vasárnap éjjel kiadatási kérelemmel fordultak hozzájuk.  

A kérelem "egy görög hatóságok által szombat óta őrizetben tartott 30 év körüli, vélhetően marokkói férfira vonatkozik" – közölték Athénban, hozzáfűzve, hogy a görög ügyészséggel együttműködve hétfőn elrendelik a férfi letartóztatását. 

Az in.gr görög hírportál szombati értesülései szerint az őrizetbe vettek egyike a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud lehet, aki állítólag a kelet-belgiumi Verviers-ben felszámolt csoport szellemi irányítója volt. A belga sajtó arról számolt be néhány nappal ezelőtt, hogy Abaaoud Görögországban vagy Törökországban tartózkodhat, néhány héttel korábban ugyanis onnan telefonált Belgiumba. 

A belga rendőrség csütörtökön hajtott végre terrorellenes akciót a német határ közelében fekvő Verviers-ben. Tizenhárom embert letartóztattak, a műveletben ketten meghaltak, egy ember megsebesült. A belga ügyészség szerint a csoport jelentős terrorcselekményt készült elkövetni Belgiumban. Az akció helyszínén Kalasnyikov gépkarabélyokat, lőszert, robbanóanyagot és rendőri egyenruhát találtak. 

A belga hatóságok az üggyel kapcsolatban vasárnap őrizetbe vettek több embert. Francoise Schepmans, Molenbeek polgármestere közölte, hogy két rajtaütést hajtottak végre a településen, ahonnan a terrorista csoport két tagja származott. Eric Van Der Sypt ügyészségi szóvivő pedig a televízióban azt mondta, hogy a hatóságok Brüsszelben is végrehajtottak akciót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás

Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya