szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli" – mondta az ukrán miniszterelnök, miután Donyeckben 13 civilt öltek meg egy trolibusz elleni támadásban. Moszkva szerint színtiszta provokáció, ami Donyeckben történt.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az orosz vezetést tette felelőssé a Donyeckben csütörtökön egy trolibusz ellen elkövetett támadásért, amelynek a francia hírügynökség szerint 13 halálos áldozata és többtucatnyi sérültje lett.

"Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli" – jelentette ki újságíróknak az ukrán kormányfő. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió sikertelen véget ér. 

©

A Donyeck megyei ügyészség sajtószolgálata közölte, hogy szemtanúktól szerzett értesülései alapján a megyeközpont Lenin kerületében lévő megállóra és az ott tartózkodó trolibuszra egy tehergépjárműből nyitottak tüzet aknavetővel egy másik, a Kujbisevi kerületből. A kilövés után a teherautó tovább haladt a város központja irányába.     

Aknavetővel lőhették a trolibuszt

Ukrán hírforrások szemtanúkra hivatkozva azt írták, hogy egyszerre több lövedék csapódott be, amely nemcsak a trolibuszon és a megállóban, de az utca szemben lévő oldalán is szedett áldozatokat. Az előzetes feltételezések szerint 2B9 Vasziljok automata aknavetővel követték el a támadást.

Ukrajnában egyébként január 22-én tartják az egységes Ukrajna létrejöttének emlékére született Egység napját. 1919-ben ezen a napon jelentették be Kijevben, hogy Ukrajna egységes állammá vált.

Moszkva: Provokáció történt

Az orosz külügyminisztérium "színtiszta provokációnak" minősítette csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeckben aznap reggel elkövetett, egy trolibuszt ért támadást, amelyben különböző beszámolók szerint 9-15 polgári lakos veszítette életét, és több tucatnyian megsebesültek.

"Emberiesség elleni bűntettnek, színtiszta provokációnak tartjuk ezt az incidenst, amelynek célja az Ukrajnában kialakult válság békés megoldására tett törekvések aláásása" – olvasható a külügyi tárca közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással