szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrán nacionalisták megzavarták és ezzel megakadályozták csütörtökön azt az odesszai bírósági tárgyalást, amely a tavaly májusi összetűzések 48 halottjának ügyében folyik.

A radikális Jobboldali Szektor és az úgynevezett Majdan önvédelmi erőinek tagjai betörtek a bíróság épületébe, rátámadtak a vádlottak és az áldozatok hozzátartozóira, ügyvédeire – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A több tucatnyi tüntető "Dicsőség Ukrajnának", "Dicsőség a hősöknek", valamint a Donyec-medencében élőket sértő jelszavakat skandáltak. Lökdösődés alakult ki az épületben, végül rendőrök választották szét a tömeget.

Az incidens miatt a bíróság nem tudta megkezdeni a tárgyalást, mert a bírák nem tudtak bemenni a terembe. Néhány nap múlva lejár a határidő, ameddig a tavaly május óta rács mögött ülő vádlottakat előzetes letartóztatásban lehet tartani.

Nem a csütörtöki volt az első alkalom, hogy a bíróság nem tudta megkezdeni a tárgyalást. Novemberben szélsőjobbosok egy másik odesszai bíróságnál ugyancsak megzavarták a tárgyalást, és megverték az áldozatok tárgyalásra érkezett hozzátartozóit.

A fekete-tengeri ukrán kikötővárosban 2014. május 2-án az Ukrajna egysége mellett tüntetők és az oroszbarát szakadárok között kitört összecsapásokban felgyújtották a szakszervezetek székházát, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be. Negyvennyolc ember halt meg, és több mint kétszázan megsebesültek. Többen füstmérgezést szenvedtek, mások a lángok elől az ablakon kiugorva vesztették életüket.

A nyomozók feltételezik, hogy a tömeges rendzavarásokat előre megtervezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával