szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állandó hír- és információfogyasztás helyett időnként meg kellene hallgatnunk egymást – mondta Ferenc pápa a tömegkommunikációs világnapon.

A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt.

Ferenc pápa szerint a mai világban használt kommunikációs eszközök elengedhetetlennek számítanak főleg a fiatal korosztálynak. Ezek azonban nemcsak segítséget, hanem akadályt is képviselnek, ha elvonják az időt és a figyelmet a másik meghallgatásától, elszigetelik egymástól az embereket és "minden perc csendet megtöltenek" – írta olasz nyelvű üzenetében a katolikus egyházfő.

©

Újra meg kell tanulnunk elmondani egymásnak a dolgokat "az egyszerű információgyártás és -fogyasztás" helyett – figyelmeztetett Ferenc pápa, "eredetibb és emberibb" kommunikációt szorgalmazva. Hangsúlyozta, hogy az információszolgáltatás fontos, de önmagában nem elegendő, mivel gyakran túlzottan egyszerűsít, nézeteket állít szembe egymással, állást foglal a tények egységes bemutatása nélkül. A pápa hozzátette: újra kell gondolni a modern technológiával való kapcsolatunkat, nem szabad hagyni, hogy ez uraljon bennünket.

Az egyház által minden évben május 17-én ünnepelt tömegtájékoztatási világnapra most kiadott pápai üzenet kiemeli, hogy az idei világnapot a családnak szentelik a tavaly októberben rendezett rendkívüli és az idén októberben sorra kerülő rendes püspöki szinódus alkalmából, amelyeknek szintén a család volt és lesz a témája. A család az első hely, ahol megtanulunk kommunikálni – hangsúlyozta az egyházfő a Vatikán holnapján olvasható üzenetben.

Ferenc pápa a templomban kötött esküvők semmissé tételével foglalkozó Sacra Rota egyházi bíróság tagjait is fogadta. A pápa kiemelte, hogy a hívők között is egyre nagyobb a "szabálytalan" helyzetben levők száma, vagyis azoké, akik házasságkötés nélküli párkapcsolatban élnek. Kijelentette, hogy mivel a házasság az összes többi szentséghez hasonlóan ingyenes, az egyházi házasság semmissé tétele is ingyenes kell, hogy legyen. Erről a tavalyi püspöki szinóduson is szó volt: az egyházi esküvőt kötött és utána elvált hívők gyakran nem tudnak új házasságot kötni, mivel nem tudják kifizetni a korábbi esküvőjüket érvénytelenítő költséges eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat