szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább harminc rendőr meghalt, amikor fegyveres muszlim felkelőkkel csaptak össze a Fülöp-szigeteken.

Muszlim felkelők csaptak össze vasárnap a biztonsági erőkkel a Fülöp-szigetek déli részén, több mint harminc rohamrendőr életét vesztette. Évek óta ez volt a délkelet-ázsiai ország rendőrségének egy nap leforgása alatt elszenvedett legnagyobb vesztesége - számoltak be róla a Fülöp-szigeteki hatóságok. 

A rendőrség különítménye egy terrorvezér után kutatott Tukanalipao faluban helyi idő szerint vasárnap reggel, amikor a fegyveresek szembetalálták magukat a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) tagjaival és más felkelőkkel - mondta Tahirudin Benzar Ampatuan, a közeli Mamasapano város polgármestere. Hozzátette, hogy a nap folyamán más térségbeli felkelők is csatlakoztak a harcokhoz, s a rendőrökhöz képest jelentős túlerőben voltak. 

A MILF és a Fülöp-szigeteki kormány 2014 márciusában békét kötött, és a kisebbségben élő muszlimok számára egy autonóm régió megalakításáról egyezett meg, hogy véget vessenek az ország déli részén évtizedek óta zajló felkelésnek.  

Ampatuan azt mondta, hogy a több órán keresztül dúló, heves harcok akkor szűntek meg, amikor a békét felügyelő egyik bizottság és külföldi megfigyelők beavatkoztak. A polgármester hozzátette, hogy egy falusi vezetőkből és őrökből álló csapatot küldött a helyszínre. 

A biztonsági erők két tagja arról számolt be, hogy a rendőrök egy Zulkifli bin Hir, avagy Marvan nevű malajziai férfi után kutattak, akit az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek hatóságai több robbantásos merénylettel gyanúsítanak. A források szerint előfordulhat, hogy Marvan megsebesült vagy meghalt a vasárnapi összecsapásokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak