szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfigyelők korábban már figyelmeztettek arra, hogy Ciprasz hatalomra jutása esetén vélhetően akadályozni fogja majd Oroszország uniós szankcionálását. Most is nemtetszését fejezte ki az újabb, oroszok elleni szankciókat beharangozó, EU-s nyilatkozattal kapcsolatban.

Nemtetszését fejezte ki az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői által kiadott, Oroszországgal szemben további szankciók bevezetését kilátásba helyező közös közleménnyel kapcsolatban Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök kedden.

Ciprasz hivatala még az új görög kormány beiktatása előtt közölte: az új athéni vezetéssel nem konzultáltak a közös nyilatkozatról, és annak tartalmához Görögország nem adta egyetértését.

A görög kormányfő szerint ezzel az unió megkerülte az ilyen esetekben szokásos rendes ügymenetet. Ugyanakkor egy uniós forrás az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy Brüsszel minden uniós országgal konzultált a nyilatkozatról.

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a közleményben aggodalmának adott hangot a romló kelet-ukrajnai biztonsági és humanitárius helyzet miatt, és elítélte a Mariupol elleni "válogatás nélküli" – vagyis nem célzottan katonai célpontok ellen irányuló – rakétatámadást. A közlemény emlékeztetett arra, hogy decemberben az uniós vezetők úgy döntöttek, "tartják az eddigi irányt", és szükség esetén készek "további lépésekre". Ezért arra kérték a tagállamok külügyminisztereit tömörítő Külügyek Tanácsát, hogy "értékelje a helyzetet, és fontoljon meg minden megfelelő lépést, beleértve további büntetőintézkedések alkalmazását a minszki megállapodások gyors és átfogó megvalósítása érdekében".

Megfigyelők korábban már figyelmeztettek arra, hogy Ciprasz hatalomra jutása esetén vélhetően akadályozni fogja majd Oroszország uniós szankcionálását. Korábban Ciprasz és pártjának, a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) más tagjai is bírálták az uniót és Kijevet az ukrán válsággal kapcsolatban, és károsnak nevezték a Moszkva elleni szankciókat.

A Sziriza képviselői az Európai Parlamentben rendre nemmel szavaztak az ukrajnai szeparatizmust elítélő, valamint az EU és Ukrajna közti viszony mélyebbre fűzését előirányzó tervezetekre. Az első külföldi képviselő, akit Ciprasz hivatalba lépése után fogadott, az athéni orosz nagykövet volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő