szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A macedón rendőrség azzal vádolta meg a fő ellenzéki párt vezetőjét szombaton, hogy egy külföldi titkosszolgálattal együttműködve meg akarta dönteni a kormányt.

Zoran Zaev, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke visszautasította a vádakat, és azt mondta, a hatóságok az ellene indított eljárással azt próbálják megakadályozni, hogy bizonyítékokat hozzon nyilvánosságra a kormányzat által elkövetett bűncselekményekről.

Zaevet szombaton kihallgatták és bevonták útlevelét, de egyelőre szabad lábon védekezhet. Ugyanakkor az ügyben három további embert őrizetbe vettek, köztük a macedón titkosszolgálat volt elnökét és feleségét. Hivatalosan "a legfelsőbb államhatalmi szervek képviselői elleni erőszakkal" vádolják őket. A belügyminisztérium szerint a rendőrségi fellépéssel "megakadályoztak egy, az alkotmányos rendet veszélyeztető és a polgárok akaratával ellentétes antidemokratikus hatalomátvételt".

Nikola Gruevszki konzervatív miniszterelnök azt állította, politikai ellenfele azzal zsarolta meg, hogy a kormányát besározó, külföldi titkosszolgálatok által rögzített hangfelvételeket hoz nyilvánosságra. Zaev mindenesetre közölte, hogy még letartóztatásával se tudnák megakadályozni az által birtokolt bizonyítékok közzétételét.

Zaev pártja a tavaly áprilisi választások óta bojkottálja a parlamenti üléseket, mert szerinte nem volt tisztességes a választás. A 123 fős törvényhozásban 34 mandátumot birtokló SDSM szerint a választáson súlyos szabálytalanságok történtek, "a kormány manipulálta, megfenyegette, megzsarolta a választókat, és tömegesen szavazatokat vásárolt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok