szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bíróság elé kell állnia az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőjének és az előző parlamentben helyett kapott összes többi képviselőjének bűnszövetkezetben való részvételért - így döntött szerdán az ügyben illetékes görög bírói testület.

Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk. Az Arany Hajnal 18 volt parlamenti képviselőjén kívül további 54 ember kerül bíróság elé az ügyben. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Az eredetileg neonáci pártként szerveződött Arany Hajnal a harmadik legtöbb szavazatot kapta az idén január 25-én tartott görög parlamenti választáson. A voksok 6,28 százalékát szerezte meg, aminek révén 17 mandátumra tarthat számot az új parlamentben.

Az előző törvényhozásban helyet kapott 18 képviselője közül 13-at újraválasztottak, ami bonyolítja kissé a 300 tagú új görög parlament csütörtöki alakuló ülését. Egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a szerdai jogi döntés miként érinti az Arany Hajnal frakcióját, illetve a parlamenti helyzetet.

A párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapénekes és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Az Arany Hajnal vezetője, Nikosz Mihaloliakosz pár nappal később vizsgálati fogságba került és azóta is rács mögött van, akárcsak több pártvezetőtársa.

A testület vizsgálati fogságból vezényelte le az Arany Hajnal választási kampányát is és nem eredménytelenül, mivel csupán egyetlen helyet veszített 2012-es választási szerepléséhez képest. Akkor a szavazatok 6,92 százalékát szerezte meg. Ennek alapján a vezetőség vizsgálati fogsága alig rontott a párt támogatottságán, az mindössze 0,64 szavazatszázaléknyival gyengült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász