szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kanadai rendőrség letartóztatott kedden egy férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam toborzó sejtjének tagja volt. A 25 éves Awso Peshdaryt a rendőrség terrorista szervezkedésben való részvétellel és egy terrorcsoport támogatásával gyanúsítja.

Rajta kívül távollétében vádemelést javasoltak a 23 éves Khadar Khalib, valamint a 24 éves John Maguire ellen, aki áttért korábban az iszlám hitre. Ők ketten Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam oldalán részt vegyenek az ottani harcokban.

Maguire az Iszlám Állam egyik internetes videoüzenetében kanadaiak elleni támadásokra buzdított. A férfi egyes hírek szerint már nem él.

Jennifer Strachan, a kanadai rendőrség főfelügyelője elmondta: Peshdary Kanadából kapcsolatot tartott Maguire-ral, és együtt próbáltak másokat is rávenni arra, hogy csatlakozzanak az Irak és Szíria jelentős területeit hatalmába hajtó dzsihadista szervezethez.

A három fiatalember rendszeresen kommenteket írt és fényképeket töltött fel az internetes közösségi média felületeire.

A főfelügyelő szerint tevékenységüket régóta figyelte a kanadai rendőrség, de csak mostanra sikerült elég bizonyítékot összegyűjteni ellenük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek