szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatja a légitámadásait az Iszlám Állam (IÁ) ellen Jordánia, egy nappal azután, hogy a II. Abdalláh király bosszút fogadott a fiatal jordániai pilóta, Maáz al-Kasszaszbe élve elégetéséért.

A légitámadás az IÁ által uralt területeket célozta – mondta a védelmi szervek egyik tisztviselője a Reutersnek. A bevetés után hazatérő gépek átrepültek Maáz al-Kasszaszbe családjának városa felett. 

II. Abdalláh király szerdán ígéretet tett arra, hogy megbosszulja a meggyilkolt pilótát, és úgy nyilatkozott, hogy Jordánia válaszképpen kíméletlenül fellép az IÁ ellen, mivel az nem csak az ország, hanem az iszlám és annak értékeinek ellensége is.

Csütörtökön a főhadnagy családját az Ammántól száz kilométerre lévő Karak mellett a király, Abdulláh Enszúr miniszterelnök, és más magas rangú tisztviselők látogatták meg, hogy részvétüket nyilvánítsák. Szerdai beszédében az uralkodó mártírnak nevezete al-Kasszaszbét, és hangsúlyozta, hogy nem engedhetik, hogy halála hiábavaló legyen.

A nap folyamán több ezer jordániai fejezte ki tiszteletét a régióban, ahonnan a huszonhat éves főhadnagy származik. A terület a Hasemita uralkodóháznak egy fontos bázisa, amit az királyi családhoz hűséges törzsek laknak.  

Washingtonban a kongresszus vezető alakjai már javasolták a királyság katonai támogatásának erősítését. Jelenleg az Egyesült Államok évi egymilliárd dollárt folyósít Jordániának, hogy segítsék a gazdaságot és katonaságot.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata