szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár 105-en túlélték az utat a Földközi-tengeren át Lampedusa szigetére, az illegális bevándorlók közül heten kihűlés miatt meghaltak az út során.

Hét ember kihűlés miatt életét veszítette, további tizenötöt súlyos állapotban szállítottak kórházba abból az illegális bevándorlócsoportból, amelyet az olasz hatóságok Lampedusa szigeténél mentettek meg a nyílt tengeren.

Százöt illegális bevándorló élte túl az Észak-Afrika és az olasz partok közötti átkelést. Az illegális bevándorlókkal teli hajó vészjelzést adott le, amelyre az olasz parti őrség válaszolt. A csoportot Lampedusától száztíz mérfölddel délre találták meg, de hét bevándorlón már nem tudtak segíteni. A rendkívül viharos tengeren kihűlés következtében haltak meg. Tizenöt társukat szintén a hideg miatt súlyos állapotban szállították Lampedusa kórházába.

Az illegális bevándorlók nemzetisége egyelőre nem ismert. Annyit tudni, hogy a csoport főleg fiatalokból állt, akik a fedél nélküli hajón egy szál ruhában indultak útnak.

Giusi Nicolini, Lampedusa polgármestere úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás helyzetén, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban, amelyet a Frontex európai ügynökség működtet, visszalépést jelent. Az olasz polgármester szerint a jelenlegi helyzet rosszabb, mint 2013 októberében volt, amikor a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat

Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá