szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A malajziai legfelsőbb bíróság helybenhagyta kedden az ellenzék vezére, Anwar Ibrahim elleni tavalyi bírósági ítéletet, miszerint bűnös szodómiában, és ezért öt évi börtönbüntetést kell letöltenie.

A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg a népszerű politikust, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata. A malajziai felső bíróság 2012-ben felmentette Anwart a homoszexualitás vádja alól, a kormány azonban fellebbezett az ítélet ellen. 

A fellebbviteli bíróság tavaly márciusban hibásnak minősítette a korábbi bírósági döntést, és öt évi börtönbüntetésre ítélte az ellenzéki vezetőt. Ekkor Anwar Ibrahim fellebbezett az ítélet ellen a legfelsőbb bírósághoz, amely most megerősítette azt. Ez ellen már nincs jogorvoslati lehetőség, és az elítéltnek azonnal börtönbe kell vonulnia. Az elítélt – mint mindig – most is hangoztatta, hogy ártatlan.

Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra. Jogvédők szerint a persorozat egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire.

Anwar Ibrahimot már 1998-ban is szexbotrányba keverték, akkor hat évi börtönre ítélték. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rá kirótt büntetést.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány