szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új baloldali görög kormányfő, Alexisz Ciprasz egy korábbi konzervatív minisztert jelölt az államfői posztra. "Olyan elnökre van szükségünk, akinek a lehető legnagyobb az elfogadottsága a parlamentben" - indokolt a Sziriza vezetője.

Sokak meglepetésére Prokopisz Pavlopulosz korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort jelölte kedden Görögország köztársasági elnöki tisztségére Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányfő.

"Olyan elnökre van szükségünk, akinek a lehető legnagyobb az elfogadottsága a parlamentben" - fejtette ki a miniszterelnök pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) parlamenti frakciója előtt.

Sokan arra számítottak, hogy az államfői pozícióra Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős európai biztost jelöli Athén, hogy így helyette a Sziriza vezette baloldali kormány jelöltjét küldhessék Brüsszelbe. 

A köztársasági elnök személyéről szerda este dönt a görög törvényhozás. A 64 éves Pavlopulosz megválasztásához a 300 fős parlament 180 szavazatára van szükség. Mindenesetre a konzervatív politikus kinevezése biztosnak tűnik, ugyanis a kormányzó Sziriza és koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt összesen 162 képviselői hellyel rendelkezik a parlamentben. S szakértők arra számítanak, hogy a konzervatív ellenzéki párt, az Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) ugyancsak Pavlopuloszra szavaz, ugyanis a jogászprofesszor az Antonisz Szamarasz korábbi kormányfő vezette ND  tagja volt. A konzervatívok 76 mandátummal rendelkeznek a görög törvényhozásban.

Tavaly decemberben többször is sikertelenül próbálkozott a parlament az elnökválasztással, s ez vezetett ahhoz, hogy előre hozott választásokat írjanak ki a dél-európai országban január 25-re. A választást fölényesen megnyerte a Ciprasz vezette, a szociáldemokratáktól balra álló tömörülés.

Az államfő mindössze reprezentatív hatáskörrel bír a dél-európai országban.

Karolosz Papuliasz jelenlegi elnök mandátuma március 13-án jár le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története