szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev pere.

A Massachusetts állam székvárosában megtartott tárgyaláson a védelem elismerte, hogy a 21 éves Carnajev segített a merénylet elkövetésében a bostoni maratonon, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki radikális iszlám követőjévé vált, aki "szent háborút" akart viselni Amerika ellen és aki kitervelte a terrortámadást.

Az ügyész szerint viszont Carnajev egy számító gyilkos, aki muszlimok halálát igyekezett megtorolni azzal, hogy minél több áldozatot követelő merényletet hajtson végre az ország egyik legnépszerűbb sporteseményén. Rámutatott, hogy a kuktába rejtett robbanószerkezetet olyan helyen rakta le, ahol a nézők között gyerekek is voltak. 

Carnajev ellen a két évvel ezelőtti futóverseny finisében elkövetett terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt történt szövetségi vádemelés. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A csecsen születésű amerikai állampolgár tavaly júliusban ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

A vád szerint a kettős robbantást a 2013. április 15-i bostoni maratoni futóversenyen a Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, az utóbb életét vesztett Tamerlan Carnajev, valamint Dzsohar Carnajev követte el. A robbanások következében hárman meghaltak - köztük egy 8 éves kisfiú is -, és 264-en megsebesültek. 

2001. szeptember 11. óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet az Egyesült Államok területén elkövettek. A fivérek a bostoni terrorcselekmény után négy nappal egy rendőrt is agyonlőttek. 

Tamerlan Carnajev még 2013. április 19-re virradóra meghalt, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések következtében. Az utóbbi sérüléseket az okozta, hogy öccse véletlenül áthajtott rajta egy terepjáróval. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el. 

A megerősített védelmű bostoni szövetségi bíróság zsúfolt tárgyalóteremében szerdán jelen volt több, a robbantásban sérüléseket szenvedett áldozat, valamit a merénylet következtében 8 évesen meghalt Martin Richard szülei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera