szerző:
N. A.
Tetszett a cikk?

Közel négymillióan látták már néhány nap alatt azt a háromperces videót, amelyben Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes osztja meg a világgal, mint gondol Moszkva a volt szovjet tagköztársaságokról és a Nyugatról. A két fő üzenet: az orosz okkupáció csak jót hozott a hálátlan megszállottaknak, az oroszok pedig mindenkinél jobban harcolnak.

„Megszálltam a balti térséget, ahol erőműveket és gyárakat építettem, kiváló rádiókat és járműveket gyártottam. Mégis megkértek, hogy távozzam, most pedig legfeljebb halkonzerveket készítenek, s a lakosság jó része a nyugati  EU-államokban a WC-t pucolja” – hasonlította össze a dicső szovjet múltat és a szürke jelent Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. A politikus személyes Twitter-oldalán elhelyezett, látványosan és mozgalmasan illusztrált videóból az is kiderül, hogy míg az oroszok érkezése előtt a nőket cobolyprémért árulták, most olajat, gázt és egyéb természeti kincseket bányásznak a végtelen tundrákon, s kényelmes városokban élnek az emberek.

Közép-Ázsiában – ahol most kábítószert termesztenek, és amerikai hitelből tengetik az életüket – a szovjet időkben rakétákat gyártottak. Ukrajna – ahol külföldi vádak szerint több ezer orosz katonai harcol a szakadárok oldalán – ugyancsak megkapta a magáét, a videó szerint a Szovjetunió szétesése óta folyamatosan tart az ország mélyrepülése: mindent leromboltak, és semmit sem építettek.

A Rogozin-féle videóból – ahol az EU-zászlón nem sárga csillagok, hanem WC-k vannak – az is kiderült, hogy  az oroszok nem kérnek a Nyugat álságosnak nevezett demokráciájából, értékeiből és szabadságából: egyebek mellett a melegek jogainak tiszteletben tartásából, vagy a Charlie Hebdo című francia szatirikus folyóirat által képviselt sajtószabadság-értelmezésből. „Utoljára figyelmeztetem önöket: a békét építem és szeretem a békét, de az oroszok mindenkinél jobban harcolnak” – fejeződik be a videó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!