szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A libanoni hadsereg felszólított csütörtökön egy volt popénekest, hogy adja fel magát. Fadel Sakert szélsőséges iszlamista tevékenyéggel és libanoni katonák megölésével vádolják. A hadsereg egyúttal tagadta, hogy alkut akarna kötni vele bűnei ügyében.

Fadel Sakernek fel kell adnia magát a hatóságoknak, és az igazságszolgáltatás elé kell állnia, hogy elnyerje méltó büntetését – olvasható a hadsereg közleményében. "A hadsereg mártírjainak és civileknek a halálával kapcsolatban semmilyen körülmények között nem lesz alku" – tették hozzá.

Sakert azóta körözik, hogy 2013 júniusában heves utcai harcok törtek ki szunnita szélsőségesek és a hadsereg katonái között a tengerparti Szidónban, abban a városban, ahol ő élt és állítólag kapcsolatba került szunnita szélsőségesekkel. Azzal vádolják, hogy bűncselekményeket követett el a hadsereg ellen. Az illetékes ügyészség halálbüntetés kiszabását kérte rá.

Egy 2013-ban készült videofelvételen, amelyen még szakállat visel, Saker szidja a libanoni katonákat, gúnyolódik rajtuk.

A volt énekes vasárnap interjút adott az LBC libanoni tévének, és ebben - már szakáll nélkül mutatkozva - tagadja, hogy részt vett volna katonákkal való összecsapásban. Állított, hogy vissza akar térni a normális élethez. A tévé szerint az interjút az ín-el-hilvei palesztin menekülttáborban, Szidón közelében készítették.

Saker 2002-ben vált híressé az arab világban. Csaknem 10 évvel később Ahmad al-Asszír szunnita vallási vezető befolyása alá került, és sokkolta rajongóit azzal, hogy felvonulásokon rendszeresen megjelent a radikális hitszónok mellett, majd később bejelentette: felhagy az énekléssel, mert így "közelebb kerülhet Istenhez".

Az al-Asszír követői és a hadsereg között 2013 nyarán kitört tűzpárbajban legalább 18 katona meghalt. Az eset miatt tovább nőtt a feszültség a libanoni szunniták és a síiták között. A szomszédos Szíriában zajló háború már korábban felekezeti alapon megosztotta a libanoni társadalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról