szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harci repülőgépek ismét légicsapásokat intéztek hétfő hajnalban a jemeni fővárosban található célpontokra, a támadás napkelte után is folytatódott – jelentette a Reuters hírügynökség helyiek beszámolója alapján.

A csapások ezúttal Szanaa diplomáciai negyedének körzetére összpontosultak. Egyes beszámolók szerint a város környékén létesített, titkos fegyverraktárakat is találatok érték.

Szaúd-Arábia vezetésével egy nemzetközi koalíció ötödik napja támadja az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökkel szemben álló, síita húszi fegyveresek állásait Jemenben. Az arab országokat tömörítő koalíciós erők azután indítottak katonai beavatkozást, hogy a milíciák – amelyek Szanaát már korábban ellenőrzésük alá vonták – a déli országrészben, Áden közelében is előrenyomultak.

A húszik tavaly szeptemberben szállták meg a fővárost, a múlt hónapban pedig lemondásra kényszerítették az államfőt is, majd feloszlatták a parlamentet, és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi néhány napja külföldön tartózkodik.

Rijád Jászín jemeni külügyminiszter vasárnap azt mondta: a légicsapásokkal sikerült megakadályozni, hogy a húszik bevethessék azokat a fegyvereket, amelyekhez előrenyomulásuk közben fértek hozzá. Hozzátette, hogy szárazföldi hadművelet is lehet, ezt a lehetőséget katonai szakértők tanulmányozzák.

A húszik ellenőrizte egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy a légitámadásoknak már több tucat halottjuk van. Más források azonban ezt nem erősítették meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!