szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a kilencvenes években kihalás fenyegette a Pireneusokban élő medvéket, ma már egyre többet figyelnek meg belőlük.

Egyre több a medve a spanyol és a francia Pireneusokban: tavaly összesen harmincegyet figyeltek meg, azaz hattal többet, mint 2013-ban – közölte a Ferus francia szervezet a Vadászat és Vadvilág Nemzeti Hivatala (ONCFS) által elvégzett medveszámlálás adataira hivatkozva.

A szervezet szerint jelenleg legalább 29 medve él a pireneusi hegyekben, két állat ugyanis 2014-ben elpusztult. A 11 éves Balou feltehetően villámcsapás áldozata lett a francia oldalon, a tíz hónapos Auberta nevű nőstény sebeibe halt bele a spanyol Pireneusokban.

Sabine Matraire, a Ferus "medvekoordinátora" elmondta, hogy túrázók, vadászok és a Barnamedve nevű hálózat tagjai számoltak be a medvék "jelenlétére utaló jelekről". "Szőrcsapdákat" is felállítottak azokra a fákra, ahová a medvék vakarózni járnak.

A medvék követésében a különböző helyeken elhelyezett többtucatnyi fényképezőgép és filmfelvevő is segít.

A kilencvenes években kihalás fenyegette a Pireneusok medveállományát, ezért 1996-1997 telén és 2006-ban szlovén medvék szabadon engedésével is szaporították számukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!