szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az észak-koreai vezetők korábbi hagyományát felélesztve Kim Dzsong Un ismét felállította azt a tizenéves lányokból álló "csoportot", amelynek feladata, hogy tánccal, énekkel szórakoztassa a vezetőt, bármikor a rendelkezésére álljanak, illetve akár ágyasként is szolgáljanak.

Bár apja, Kim Dzsong Il halála után Kim Dzsong Un feloszlatta azt a fiatal nőkből álló csapatot, amely a diktátor "szórakoztatásáért" felelt, most mégis úgy döntött, újra felállítja azt – írja a brit The Telegraph.

Kim Dzsong Un hatalomra kerülése után senkiben nem bízott, ezért is oszlathatta fel a sok titkos információt is ismerő hölgyekből álló csoportot, a Kim Dzsong Il 2011-es halála utáni hároméves gyászidőszak leteltével azonban most úgy döntött, újra felállítja azt az észak-koreai vezetők körében hagyománynak számító "osztagot", amely fiatal nőkből áll, és a diktátor szórakoztatását szolgálja.

Tisztviselők az ország minden részéből válogatták össze a legcsinosabb hölgyeket, akiket táncosként vagy énekesként alkalmaznak a vezető környezetében, mások szobalányként teljesítenek szolgálatot, de a legcsinosabbakból a vezető rétegek ágyasokat is választhatnak maguknak.

A Telegraph azt írja, a "hárem" tagjai sokszor csak 13-14 évesek, a szüleiknek pedig azt mondják, hogy a lányokat kormánymegbízásra viszik el, hogy a nemzet vezetőjét szolgálják.

A szórakoztatásért felelős hölgyek mintegy négyezer dollárnyi, vagyis több mint egymillió forintnak megfelelő fizetést kapnak az egyébként elképesztő mértékű szegénységgel és éhezéssel küzdő országban. Huszonéves korukban a lányok nagy részét "nyugdíjazzák", és katonai vezetőkkel házasítják ki őket.

Szakértők szerint a lányokból álló hárem hagyományát még Kim Ir Szen, Kim Dzsong Ung nagyapja, Észak-Korea alapítója honosította meg.

Kim Dzsong Un egyébként házas, felesége, Ri Szol Dzsu egy volt énekesnő, és állítólag már egy közös lányuk is született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!