szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az athéni kormány visszautasította kedden mindazokat a bírálatokat, amelyek Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdai moszkvai látogatása miatt érték a görög vezetést.

Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő úgy nyilatkozott a görög állami televíziónak, hogy nincsen semmi kifogásolnivaló az utazásban, mivel "Görögország sehova máshova nem tekint, csakis Európára". A baloldali radikális Sziriza vezetője április 8-án kezd hivatalos látogatást az orosz fővárosban.

A szóvivő szerint Athén mindenesetre mélyítené kapcsolatát Oroszországgal, Kínával és más országokkal is. A görög vezetés úgy vélte, ez mind a dél-európai országnak, mind más államoknak a  javára válna.

Manfred Weber, az Európai Parlamentben a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt frakcióvezetője a  Der Tagesspiegel című német lapban kockázatos stratégiának nevezte, hogy - mint fogalmazott - Ciprasz ebben a kiélezett helyzetben az autokratikus berendezkedésű Oroszországhoz való közeledésben keres "gyógyírt" Görögország bajaira.

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter hétfőn késő este azt mondta, Németországnak az a célja, hogy politikai alávetettségbe taszítsa Görögországot. Berlin "azt az üzenetet akarja Európa többi részének küldeni, hogy Németország a kontinens vezetője" - mondta a tárcavezető, aki a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali populista párt vezetőjeként került be Ciprasz kormányába.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne a görög vezetés, ha a pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításáról az európai partnerekkel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) zajló tárgyalások nem hoznának eredményt, Kammenosz így válaszolt: ha "kenyértörés" következne be, Athén azzal kötne szerződést, akivel ez sikerülhetne - az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Indiával vagy más államokkal. Leszögezte azonban, hogy Görögország nem akar kilépni az eurózónából.

A védelmi miniszter figyelmeztetett arra, hogy ha országa mégis az eurózóna elhagyására kényszerülne, a hitelezőknek "azonnal 320 milliárd eurónyi görög adóságot kellene leírniuk".

Az elmúlt évtizedekben felhalmozott görög adóssághegy mintegy 320 milliárd eurót tesz ki. A nemzetközi hitelezők által mindeddig Görögországnak nyújtott segély mintegy 240 milliárd euró, s ebből 55 milliárd eurót biztosított Németország. 

Pénzügyi segítség nélkül Athént az államcsőd fenyegeti. Mintegy 7,2 milliárd eurót tesz ki az a hitelösszeg, amelynek folyósítását befagyasztották, mivel nem teljesültek a korábbi görög vezetés által beígért kormányzati reformok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük