szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán gazdasági miniszter élesen bírálta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt a moszkvai látogatása miatt.

"Csalódtam Cipraszban" - mondta Ajvarasz Abromavicsusz a Der Tagesspiegel című berlini lapban szerdán megjelent interjúban. Ukrajnában "embereket elrabolnak, megvernek, megkínoznak és megölnek csak azért, mert az európai értékek védelmére kelnek", miközben "egyes európai nemzetek az emberélet védelme fölé helyezik rövidtávú gazdasági érdekeiket" - mondta az ukrán miniszter.

"Nagy aggodalommal szemlélem, hogy egyre gyengül az európai államok egysége és határozottsága az Oroszországgal folytatott viszonyban" - tette hozzá.

Alekszisz Ciprasz szerdán kétnapos hivatalos látogatást kezdett Moszkvában. Nemcsak Ukrajnában, hanem az EU-ban is aggodalom mutatkozik azzal kapcsolatban, hogy előfordulhat, Ciprasz támogatást kér az orosz vezetéstől a súlyos görög államadósság-válság kezeléséhez, és cserébe az Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt alkalmazott szankciós politika fellazítására törekszik majd az EU-ban.

Az Európai Parlament (EP) elnöke, Martin Schulz például egy napon belül két németországi lapinterjúban is figyelmeztette a görög kormányfőt, hogy ne térjen el a közösség irányvonaltól. "Nem tudom, hogy Oroszország támogatja-e Görögországot, és ha igen, akkor miként, de Görögországnak csak azt tudom tanácsolni, hogy ne kockáztassa az európaiak egységét" - mondta az EP német elnöke a Bild című lap online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

Martin Schulz előzőleg a Münchner Merkur című lapban is óva intette Alekszisz Cipraszt attól, hogy megbontsa az EU egységét. Ugyanakkor Ciprasz pártja, a radikális baloldali Sziriza egyik vezető gazdaságpolitikai tanácsadója szerint szó sincs ilyesmiről.

A görög kormány ugyan kritikusan viszonyul a büntetőintézkedések politikájához, de támogatja azt - mondta Teodorosz Paraszkevopulosz szerdán a berlin-brandenbrugi RBB-Inforadio közszolgálati rádiónak. A miniszterelnök nem is tárgyal hitelekről Moszkvában, a megbeszélések napirendjén az orosz befektetések ösztönzése és a görög agrártermékek oroszországi exportjának ügye szerepel - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában