szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Heinz Fischer osztrák elnök a legtöbb nyugati ország vezetőjéhez hasonlóan nem vesz részt Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójára szervezett májusi ünnepségeken – jelentette be csütörtökön az osztrák elnöki hivatal.

A közlemény szerint az államfőt az osztrák nagykövet képviseli a rendezvényen. Fischer az orosz államfőnek írt levélben rótta le tiszteletét a második világháború "több millió szovjet áldozatának" emléke előtt – tették hozzá.

Több állam- és kormányfő  marad távol a moszkvai ünnepségektől az ukrajnai orosz beavatkozás miatt. A nyugati országok azzal vádolják Moszkvát, hogy katonákkal és hadieszközökkel támogatja az oroszbarát szakadároknak az ukrán kormányerők ellen Kelet-Ukrajnában vívott harcát.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár ugyancsak lemondták részvételüket, Merkel azonban egy nappal később Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

A május 9-én esedékes ünnepségre Európából csupán Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Ciprus képviselője utazik Oroszországba.

A Szovjetunió utódállamai Európában hagyományosan május 9-én ünneplik a második világháború befejeződését – ellentétben a nyugati szövetségesekkel, amelyek a náci Németország felett aratott győzelmet egy nappal korábbra teszik.

A tíz évvel ezelőtti, 60. évfordulón tartott moszkvai megemlékezésen még a legtöbb nyugati állam képviselője részt vett, így például Gerhard Schröder akkori német kancellár és George W. Bush akkori amerikai elnök.

Azt továbbra sem tudni, hogy a magyar államfő ott lesz-e a moszkvai ünnepségen vagy esetleg mást megoldást választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik