szerző:
hvg.hu/MTI

Akkor borult fel egy menekülteket szállító lélekvesztő, amikor a migránsok egy része a korláthoz szaladt, hogy felhívja magukra egy arra járó kereskedőhajó legénységének figyelmét. A bárkán 700-an is lehettek, eddig 28 embert sikerült kimenteni.

Felborult egy csónak a Földközi-tengeren Lampedusa szigetétől 220 kilométerre délre. A hajón 500-700 menenkült igyekezett megközelíteni a kontinenst - közölte a BBC az olasz parti őrség jelentésére hivatkozva.

Az éjfél körül felborult bárka mentésére hatalmas különítményt indítottak, 20 hajó és helikopter keresi a túlélőjet. Eddig 28 embert sikerült megmenteni.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerint félő, hogy rengetegen a vízbe vesztek. A Times of Malta beszámolója szerint a lélekvesztő akkor borult fel, amikor a menekültek az egyik oldalra tódultak, hogy felhívják egy arra játó kereskedőhajó legénységének figyelmét.B

arbara Molinario, az ENSZ menekültügyi főbizottságának (UNHCR) egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén. Sajtóértesülések szerint eddig huszonegy holttestet találtak, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre ismeretlen.

Ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb hasonló katasztrófája a Földközi-tengeren - hangsúlyozta a szervezet.

A hét elején négyszáz ember fulladt a vízbe Líbia partjai közelében.

1600 halott vs. 47 halott

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt.

Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Hollande cselekvést sürgetett

Francois Hollande az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap, hogy intézkedjenek az ismétlődő balesetek ügyében. Amennyiben a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, "akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren" - mondta a francia elnök a Canal+ francia kereskedelmi televízióban.

Elmondta, hogy délelőtt telefonon egyeztetett Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel arról, hogy az uniós kül- és belügyminiszterek gyors összehívására van szükség a menekültek támogatására szolgáló intézkedések megerősítésére.  

"Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák, mert pontosan tudják, hogy ezek a hajók lerobbant állapotban vannak, sőt azt is, hogy a nyílt tengeren fogják elsüllyeszteni őket és veszélybe sodorni több száz ember életét" - fogalmazott Hollande.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart