szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Európa hátat fordít a világ talán legveszélyeztetettebb menekültcsoportjának, és azt kockáztatja, hogy a földközi-tengeri térség egy óriási temetővé válik" - figyelemztette az ENSZ emberi jogi biztosa az EU kormányait.

Bátrabb és együttérzőbb hozzáállást kért az Európai Unió kormányaitól hétfőn az ENSZ emberi jogi biztosa azoknak a migránsoknak az ügyében, akik egyre nagyobb számban érkeznek a földrészre a Földközi-tengeren keresztül.

Zeid Raad Al-Hussein genfi nyilatkozata szerint a tengeri katasztrófák a hibás politika következményei, "a kudarcos intézkedéseket az együttérzés óriási kudarca kíséri". "Európa hátat fordít a világ talán legveszélyeztetettebb menekültcsoportjának, és azt kockáztatja, hogy a földközi-tengeri térség egy óriási temetővé válik".

Zeid szerint az uniós menekültpolitika "rövidlátó, rövidtávú politikai válasz (a kialakult helyzetre), cinkosság az idegengyűlölő populista mozgalmakkal, amelyek megmérgezték a közvéleményt ebben az ügyben".

Az uniónak "bátrabb és kevésbé érzéketlen" hozzáállásra van szüksége. "Legális csatornákat kell nyitnia, lehetővé téve a menekülteknek a belépést, elismerve, hogy Európának szüksége van a bevándorlók kevéssé szakképzett munkaerejére, és azt, hogy a menekülteknek joguk van a menedékkérésre, a családoknak pedig arra, hogy együtt éljenek" - üzente.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát