szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Der Spiegel szerint az NSA az úgynevezett technikai felderítési együttműködés keretében több mint tíz éven keresztül adott át adatokat a BND-nek, a német hírszerzés pedig ezeket betáplálta a különböző világrégiók megfigyelésére használt rendszereibe.

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német hírszerző szolgálat (BND) közreműködésével figyelt meg német és más nyugat-európai célpontokat, ami nem fér össze a BND-re vonatkozó előírásokkal, és nem felel meg a két szervezet együttműködését szabályozó megállapodásnak sem, a BND ráadásul nem tájékoztatta minderről a szolgálatot felügyelő kancellári hivatalt, amikor kitört az NSA tömeges adatgyűjtő tevékenysége körüli botrány - írta csütörtökön a Der Spiegel című német hírmagazin a hírportálján.

A Der Spiegel szerint az NSA az úgynevezett technikai felderítési együttműködés keretében több mint tíz éven keresztül adott át adatokat - úgynevezett szelektorokat, például mobiltelefonok számát és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címeket - a BND-nek, a német hírszerzés pedig ezeket betáplálta a különböző világrégiók megfigyelésére használt rendszereibe.

A BND-nél legkorábban 2008-ban tűnhetett fel, hogy az NSA-tól kapott adatok egy részének feldolgozása nem fér össze a szervezet tevékenységét szabályozó előírásokkal, és annak az úgynevezett egyetértési megállapodásnak sem felel meg, amelyet a globális terrorizmus elleni közös erőfeszítésekről kötöttek 2002-ben. Kiderült, hogy az NSA egyebek között az EADS európai légi- és hadiipari társaság, a francia-német Eurocopter helikoptergyártó cég és francia hatóságok tevékenységére vonatkozó információk megszerzésére törekedett a BND-vel folytatott együttműködés révén.

A német hírszerző szolgálatnál azonban ez a felismerés nem vezetett az NSA-tól származó szelektorok, keresőkifejezések listájának felülvizsgálatához. Ehhez csak 2013 nyarán, az NSA körüli botrányok kitörése után fogtak hozzá. Októberre megállapították, hogy nagyjából 2 ezer esetben sértette Németország vagy más nyugat-európai ország érdekét az adat feldolgozása - írta a Der Spiegel.

A hírmagazin szerint a BND nem tájékoztatta a vizsgálat eredményéről a tevékenységét a kormányzat részéről felügyelő kancellári hivatalt. Ehelyett csupán az történt, hogy a szolgálat egy alosztályának vezetője felkérte az NSA-t, hogy tartózkodjanak az ilyen visszaéléstől. Az ügy csak akkor derült ki, amikor a szolgálat az NSA-botrányt vizsgáló parlamenti (Bundestag-) bizottság kezdeményezésére újabb felülvizsgálatot végzett, amelynek révén megállapították, hogy akár 40 ezer adat feldolgozása sérthetett német vagy más nyugat-európai érdekeket. A Der Spiegel szerint a BND-nél úgy tudják, hogy az NSA jogsértő módon politikusok után is kémkedett.

A kancelláriát idén márciusban tájékoztatták az újabb vizsgálatról. Peter Altmaier kancelláriaminiszter szerda este tájékoztatta a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testületet (PKG), valamint az NSA ügyében alakult vizsgálóbizottságot - írta a hetilap.

Steffen Seibert kormányszóvivő a beszámolóra reagálva közölte, hogy a kancellária "hetek óta intenzív kapcsolatban áll" a BND-vel, és utasította a szolgálatot az ügy maradéktalan feltárására. Hozzátette, hogy azonosítottak "technikai és szervezeti hiányosságokat", és a kancellária utasítást adott ezek azonnali orvoslására. A kormányszóvivő szerint továbbra sincsenek arra utaló adatok, hogy tömegesen megfigyeltek, kikémleltek volna német és európai állampolgárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ifjúságkutatás: inkább passzív kritikusok a fiatal választók

Ifjúságkutatás: inkább passzív kritikusok a fiatal választók

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Az oroszoknak nincs elég vakcinájuk, mégis adnának, de az EU még nem kér belőle

Az oroszoknak nincs elég vakcinájuk, mégis adnának, de az EU még nem kér belőle