szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 25 éve hatalmon lévő kazah államfő, Nurszultán Nazarbajev szinte az összes voksot megszerezte a vasárnapi elnökválasztáson – legalábbis erre utalnak a szavazóhelyiségből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérések.

Az exit pollok hétfőre virradóra közzétett eredményei azt jelzik, hogy Nazarbajev a voksok körülbelül 97,5 százalékát szerezte meg, két százalékkal többet, mint a legutóbb, 2011 áprilisában: akkor a szavazatok 95,5 százalékát gyűjtötte össze.

A választáson induló két másik "kirakatjelölt", Turgun Szizdikov, a Kazahsztáni Népi Kommunista Párt központi bizottsági tagja, illetve Abulgazi Kuszainov, az államfő Haza Pártjának tagja együttesen a voksok alig két és fél százalékát gyűjtötték össze.

Az exit pollok eredményeinek közzététele után Nazarbajev megköszönte a polgárok támogatását. Az elnöki hivatal által idézett államfő azt mondta, hogy a rekordmagas részvételi arány a kazahok egységét mutatja, és azt, hogy stabil országban akarnak élni, illetve támogatják az ő programját. Úgy vélte, hogy Kazahsztán a választásokon magas politikai kultúráját és demokráciáját mutatta a nemzetközi közösségnek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) körülbelül 400 megfigyelőt küldött a választásra. A szervezet még egyetlen kazahsztáni választásról sem állapította meg, hogy megfelelt volna a demokratikus normáknak.

Nazarbajev újabb győzelmét senki se vonta kétségbe. A 74 éves politikus 1991. december 1-je óta tölti be az államfői tisztséget, és az alkotmány értelmében bármennyiszer újraválasztható. Mandátuma eredetileg 2016 végén járna le, de meglepetésre február 25-én rendeletet írt alá az előre hozott választás megtartásáról. Rövid időre meglebegtette ugyan visszavonulásának lehetőségét is, de pártja márciusban megszavazta újabb jelölését a posztra.

Megfigyelők taktikai húzást láttak a döntés mögött. Azzal magyarázták, hogy az Oroszországból begyűrűző gazdasági válság súlyosbodása előtt a vitathatatlan tekintélyű államfő gyorsan meg akarja erősíttetni magát hivatalában, mielőtt népszerűtlen intézkedéseket kényszerül hozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!