szerző:
hvg.hu

Továbbra sem sikerült kapcsolatot teremteni a kedden fellőtt orosz Progressz teherűrhajóval, hivatalos források pedig az AFP-nek megerősítették, hogy a jármű vissza fog zuhanni a Földre. Az űrhajó valószínáleg elég majd az atmoszférában.

Vissza fog zuhanni a Földre kedd reggel felbocsátott orosz Progressz M-27M teherűrhajó, amely üzemanyagot, oxigént, élelmiszert vitt volna a nemzetközi űrállomásra - közölte az AFP hivatalos forrásokra hivatkozva. A Roszkoszmosz, az orosz űrhivatal vezetése elismerte szerdán a legutóbbi Progressz teherűrhajó küldetésének kudarcát.

Igor Komarov, az orosz szövetségi űrügynökség vezetője szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a teherűrhajót nem lehet biztonságosan a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatni, és a repülést sem folytathatja, mert több részegysége is felmondta a szolgálatot, így például a hajtóműblokknál szivárgást állapítottak meg. Ezért vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az űreszközt "elsüllyesszék". Komarov hozzátette, hogy "jelenleg a teherűrhajó fedélzeti rendszereinek ellenőrzése folyik. (...) Az űrhajó Föld körüli pályáját ellenőrizzük és minden eseményről tájékoztatást adunk".

Komarov helyettese, Alekszandr Ivanov elmondta, hogy a földi irányítók a Progressznek a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatáról való leválása előtt másfél perccel észlelték az első problémákat. Alekszandr Ivanov, a Roszkoszmosz vezető-helyettese szerint a Progressz-szel történtek miatt "nem kell keresztet vetni" a bevált és megbízható Szojuz hordozórakétákra.

Az űreszközzel az orosz szakemberek ezt követően már nem tudták felvenni a kapcsolatot. A Progressz irányíthatatlanná vált, és jelenleg is nagy sebességgel forog a tengelye körül.

A Roszkoszmosz sajtóosztálya később arról tájékoztatott, hogy a földi irányítás jövő kedden vagy szerdán próbálja meg lehozni a Progresszt, amely el fog égni a Föld légkörében. Hozzátették, hogy a Nemzetközi Űrállomásra az űrhajó nem jelent veszélyt, minthogy lényeges eltérés van a pályájuk magassága között.

Az űrhajót kedd reggel Kazahsztánból indították el, és az eredeti tervek szerint hat óra alatt kellett volna elérnie az űrállomást, a kilövése után viszont rossz pályára állt, az orosz földi irányítóknak pedig nem sikerült kapcsolatot teremteni a Progressz-szel, amely forogni kezdett a saját tengelye körül.

Az űrhajón egyébként nincs ember, a nemzetközi űrállomáson jelenleg tartózkodó hat fő pedig egyelőre nincs veszélyben akkor sem, ha a Progressz nem ér célba, mert hónapokra elegendő tartalékuk van.

A 2 és fél tonna teherrel megrakott űrhajóval kedd óta nem sikerült kapcsolatot teremtenie az oroszoknak, szerdán egy orosz bennfentes forrás a Ria Novosztyinak azt mondta, a Progresszt már csak egy csoda mentheti meg, vagy az, ha a nemzetközi űrállomás úrhajósai kézi vezérléssel tudnák irányítani, de ez nagyon kockázatos lenne, elpusztulhatna az űrállomás és a teljes személyzet is.

A Progressz teherhajó így valószínűleg vissza fog zuhanni a Földre, és hírügynökségeknek nyilatkozó források szerint az atmoszférában el is fog égni. Hogy ez pontosan mikor és hol fog megtörténni, azt viszont csak néhány órával az atmoszférába érés előtt lehet majd megmondani, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz és a NASA szintén nyomon követi az űrhajó mozgását. Egy előzetes becslés szerint az űrhajó május 7-e és 11-e között valamikor érheti el ismét a Föld atmoszféráját.

Vlagyimir Szolovjov, a Progresszt gyártó Enyergija cég főkontsruktőrének helyettese, és a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegének repülési vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy csak néhány nap múlva tudják megmondani, mely országok felett zuhan majd le az M-27M jelzésű teherűrhajó. A kiszolgált rakéták és más űreszközök döntő része elég a Föld légkörében, mielőtt földet ér. Korábban a kiszolgált Progressz teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították.

A Progressz típusú teherűrhajókat 1978 óta használják. Az űreszköz kifejlesztője és gyártója a Moszkva környéki Koroljov városában működő Enyergija rakéta- és űripari cég.

A Progressz fellövésekor egyébként nem volt gond, de szerdán elvesztették vele a kapcsolatot. A Progresszre szerelt kamerát egyébként beüzemelték, ennek képén jól látszik, hogy a teherűrhajó folyamatosan forog, a kamera képén rendszeresen feltűnik a Föld.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!