szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brüsszel beléptetné a tagállamokat a dohánycsempészet elleni nemzetközi egyezménybe. A jegyzőkönyv hatálybalépéséhez 40 ország ratifikációjára lenne szükség.

Javaslatot tett az Európai Bizottság hétfőn arra, hogy az Európai Unió csatlakozzon a dohánycsempészet elleni nemzetközi egyezményhez. Ez formálisan azt jelentené, hogy a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanácsnak alá kellene írnia az Egészségügyi Világszervezet dohánytermékek ellenőrzését szolgáló keretegyezményének a dohánytermékek törvénytelen kereskedelmét felszámolni hivatott jegyzőkönyvét.

A jegyzőkönyv hatálybalépéséhez 40 ország ratifikációjára lenne szükség. A 2012-ben véglegesített jegyzőkönyvnek hét részes állama van. Az EU mint nemzetközi szervezet a tanács és az Európai Parlament jóváhagyásával csatlakozhat a jegyzőkönyv aláíróihoz, ám a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok külön-külön, parlamenti ratifikáció révén mind részes államaivá válnának a megállapodásnak, ami összesen 29-cel dobná meg a csatlakozó országok táborát.

A jegyzőkönyv célja a dohánytermékek törvénytelen kereskedelmének teljes felszámolása tagállami intézkedések és nemzetközi együttműködés révén. Így engedélyhez kötné a dohánytermékek importját, exportját, előállítását, és az előállításukhoz szükséges berendezéseket is. A jegyzőkönyv értelmében a dohánytermékeket teljes mértékben követhetővé kellene tenni. Emellett a részes államoknak azt is vállalniuk kell, hogy bizonyos tevékenységeket, például a törvénytelen dohánytermékgyártást és -kereskedelmet kriminalizálnak, és megfelelő szankciókkal sújtanak, az elkobozott termékeket pedig megsemmisítik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elvesztette a tolvaj a polgármesteri hivatalról ellopott magyar zászlót, visszament az EU-sért – videó

Elvesztette a tolvaj a polgármesteri hivatalról ellopott magyar zászlót, visszament az EU-sért – videó

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó

Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó