szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött hétfőn Észtország történetének legnagyobb hadgyakorlata. A Siil, azaz sündisznó névre hallgató műveletben több mint 13 ezer fegyveres vesz részt.

Az észt hivatásos hadsereg katonái, a védelmi minisztérium alá tartozó önkéntes Védelmi Liga paramilitáris szervezet tagjai, sorkatonák és tartalékosok mellett nyolc további NATO-tagállam erői is részt vesznek a május 15-ig tartó gyakorlaton. A művelet célja, hogy ellenőrizzék az észt védelmi erők harckészültségét.

A gyakorlathoz csatlakoznak az amerikai hadsereg Atlantic Resolve fedőnevű erői is. Nagy-Britannia, Németország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Hollandia ugyancsak küldött csapatokat Észtországba.

A lett fegyveres erők ezzel párhuzamosan arról számoltak be hétfőn, hogy az előző nap két orosz felszíni hadihajót, valamint egy tengeralattjárót, illetve egy katonai teherszállító repülőgépet azonosítottak. Az orosz tengeri járművek az észt felségvizektől körülbelül tíz kilométerre haladtak a Balti-tengeren, a szállítógép pedig nemzetközi légtérben repült a lett partok közelében.

Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország egyaránt aggódik biztonsága miatt, amióta 2014 márciusában Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét